Κοντονής: Το θέμα της έκδοσης των “8” έχει λήξει

Συνάντηση με την αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον υφυπουργό Μπιλάλ Ουτσάρ, είχε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ξεκαθάρισε πως το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα έχει λήξει.

Παρά το γεγονός ότι η παράσταση θεωρείτο εθιμοτυπική, ήταν δεδομένο πως θα έπεφτε στο τραπέζι το ζήτημα των 8 στρατιωτικών, τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί πραξικοπηματίες, όπως και συνέβη.

Κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Ουτσάρ, ο κ. Κοντονής επανέλαβε πως δεν τίθεται ζήτημα έκδοσης, καθώς «έχει λήξει τελεσίδικα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου». Όπως είπε, το Ανώτατο Δικαστήριο «δεν έκρινε αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής τους» αλλά πως «δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία».

«Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό ποινικό κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες.

Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα υπάρξεως ενδείξεων ενοχής για τους συγκεκριμένους. Η απόφαση πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δίκη που προβλέπεται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά. Δέχθηκα επίσημη πρόσκληση και την αποδέχθηκα», κατέληξε ο υπουργός, αναφερόμενος στη δίκη.

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: