Κλειδώνουν οι εκλογές για τις 8 Νοεμβρίου – Ο Τσίπρας, έχει στα χέρια του όλο το παζλ και εμφανίζεται αποφασισμένος

Κλειδώνουν οι εκλογές για τις 8 Νοεμβρίου   Ο Τσίπρας, έχει στα χέρια του όλο το παζλ και εμφανίζεται αποφασισμένος

Αγώνα για να «κλειδώσει» τη συμφωνία με τους εταίρους στις 18 και τις πρόωρες κάλπες στις 8 Νοέμβρη ο, ξεκινά αυτές τις ώρες ο Αλέξης . Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, ουδείς συνεργάτης του αλλά ούτε και ο ίδιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχει μπροστά του έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος θα ισχύσει χωρίς την παραμικρή αλλαγή για ένα τρίμηνο, ωστόσο ο κ. , που έχει στα χέρια του όλο το «παζλ» και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εταίρους, εμφανίζεται αποφασισμένος να «κουμπώσει» τους επιμέρους στόχους με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες.

Αλλά οι εταίροι αναμένουν «δείγματα γραφής» για να ανοίξουν την χρηματοδοτική κάνουλα και να μπορέσει η χώρα μας να πληρώσει τις δόσεις, πχ στις 20 Αυγούστου προς την ΕΚΤ.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής ήταν ανοιχτή στο τραπέζι του Μαξίμου όλη η «βεντάλια» του σχεδιασμού, όπου αρκετά κυβερνητικά στελέχη παρέμεναν διστακτικά στο να στηρίξουν την μία ή την άλλη απόφαση – πάντως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε με τη γραμμή ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής. στις 18 Αυγούστου, του τρίτου μνημονίου, παρακάμπτοντας πάντως διάφορες «υποθέσεις εργασίας» βασισμένες κυρίως στις αναμενόμενες δυσκολίες προσαρμογής του πολιτικού σκηνικού, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε έμπιστους συνεργάτες του, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω, αντιθέτως θέλει και θα επιδιώξει να πετύχει μέσω επιθετικών πρωτοβουλιών να κλείσει τον φάκελο της συμφωνίας χωρίς καθυστέρηση.

Την ώρα που (αν και εφόσον) θα ψηφίζεται στην ελληνική η συμφωνία, τα ξένα κοινοβούλια πρέπει να εγκρίνουν το νέο πρόγραμμα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ, παρά τις διάφορες διαρροές, είναι στο «πρόγραμμα» – άλλωστε η ελληνική διά του Ευκλείδη Τσακαλώτου απέστειλε το αίτημα της συμμετοχής με επιστολή και αναγραφόμενη ημερομηνία την 23η Ιουλίου. Η ελληνική έχει διαμηνύσει – κάτι που έγινε σαφές και στην με τον Φρανσουά Ολάντ- ότι δέχεται και ακολουθεί κατά γράμμα την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης και του αλλά και ότι δεν πρόκειται να δεχθούν νέα προαπαιτούμενα στον ορίζοντα, τα οποία «κραδαίνουν» τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών. Από τις επίσημες ανακοινώσει και των δύο πλευρών βγαίνει το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει θέμα νέων προαπαιτούμενων από την .

Έγκυρες πληροφορίες, πάντως, που συνδέονται με το χρονοδιάγραμμα Τσίπρα παραπέμπουν στην μετά… συμφωνία εποχή και στην ανάγκη ψήφισης εφαρμοστικών νόμων – προφανώς εντός του Σεπτέμβρη. Αφορά σε τρεις εκκρεμότητες: την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, τη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Είναι πασιφανές ότι στο μεσοδιάστημα θα καταγραφούν ακόμη και «άγριες» εξελίξεις στο εσωκομματικό στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει με κινήσεις του. Όπως αποκάλυψε προχθές σε συνεργάτες του, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αφού εξασφαλίσει στην φαρέτρα του την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους (πχ την επιμήκυνση και τη μείωση του επιτοκίου) με τη δέσμευση ότι και μετά τις εκλογές θα συμβάλει αποφασιστικά στο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι τα σχέδια θα παραμείνουν ίδια αν και εφόσον οι εξελίξεις είναι διαφορετικές και δεν επιτρέψουν την πιστή εφαρμογή τους.

Ναι, κάποιοι έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό εκλογές το συντομότερο δυνατό, δηλαδή εντός Σεπτεμβρίου. Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει στους συνομιλητές του πως δεν πρόκειται να αφήσει στον αέρα τη χώρα για να εγκλωβιστεί σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή για να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν και δημοσκοπική , που δείχνει ότι ο ίδιος διατηρεί μέχρι στιγμής ατόφιο πολιτικό κεφάλαιο και ότι μπορεί να κάνει πολιτικούς ελιγμούς στη συνέχεια για να εξασφαλίσει συμμαχίες που εγγυώνται και την τριετή πορεία του προγράμματος.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται μέχρι τις εκλογές να «κλείσει το μάτι» σε άλλες κομματικές συμμαχίες για τη διακυβέρνηση, εντούτοις σκοπεύει να ανοίξει τον διάλογο σε όλους όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν «γέφυρες» για την επόμενη μέρα.

Δεν είναι απλό. Και μόνο το γεγονός ότι το τρίο μνημόνιον που θα κατατεθεί θα περάσει από μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζεται στην συννενόηση με τα της αντιπολίτευσης, περιγράφει την πίεση της βίαιης ωρίμανσης και τις πιθανές συμμαχίες εν συνεχεία.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι κρατά ισχυρές δυνάμεις στο «οπλοστάσιό» του και αρχίζει να αναλύει στους συνομιλητές του την μετάβαση στο νέο πεδίο δράσης της ευρωπαϊκού προσανατολισμού Αριστεράς.

Πηγή: ΈΘΝΟΣ

Tags: , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: