Κίνηση – έκπληξη που δεν έχει ξανασυμβεί ετοιμάζει το βράδυ η κυβέρνηση στη συζήτηση για την Προκαταρκτική

Με μια ενδεχόμενη κίνηση – έκπληξη και χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού αναμένεται να αρχίσει σήμερα στις πέντε το απόγευμα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου η συζήτηση της πρότασης που έχουν καταθέσει 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis.   

Άδεια τα υπουργικά έδρανα;

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της συζήτησης να μείνουν κενά τα υπουργικά έδρανα προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι πρόκειται για μια καθαρά κοινοβουλευτική διαδικασία και όχι για μια σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί μέχρι και σήμερα.

Σε αυτή την κίνηση διευκολύνει και το γεγονός της απουσίας του πρωθυπουργού αφού θα βρίσκεται ακόμη στο Κάιρο για την Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου. 

Θα πάρει το λόγο ο κ. Παπαγγελόπουλος

Παρ” όλα αυτά το συγκρουσιακό κλίμα προφανώς και δεν θα λείψει. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει τη δυνατότητα είτε να πάρει το λόγο είτε να στείλει σχετικό υπόμνημα, αλλά όπως μαθαίνουμε θα επιλέξει ξεκάθαρα το πρώτο. Θα υπερασπιστεί τον εαυτό του από το βήμα κάνοντας λόγο για σκευωρία προς το πρόσωπό του και για επιχείρηση ρεβανσισμού από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ίδια γραμμή θα κινηθεί γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ήδη λόγο για συγκρότηση Επιτροπής – παρωδίας που έχει ήδη βγάλει το πόρισμα μόνο και μόνο για να ρίξει λάσπη εναντίον της μείζονος αντιπολίτευσης με τη συνδρομή ψευδομαρτύρων. Αυτά θα πουν μεταξύ άλλων ο κ. Σπύρος Λάππας που θα είναι και ο εισηγητής του κόμματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης, ο κ. Παύλος Πολάκης και ο κ. Γιάννης Γκιόλας.  

Από τη Νέα Δημοκρατία, που θα επιχειρήσει να μην οξύνει τα πνεύματα, ομιλητές αναμένεται να είναι ο κ. Θανάσης Πλεύρης (που θα είναι και εισηγητής της πρότασης για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπήλιος Λιβανός, ο κ. Ιωάννης Μπούγας, ο κ. Σταύρος Κελέτσης, ο κ. Γεώργιος Κώτσηρας, ο κ. Νικόλαος – Βασίλειος Υψηλάντης και η κα Ζωή Ράπτη.  

Μεσάνυχτα η μυστική ψηφοφορία

Η συζήτηση θα τραβήξει χρονικά σε μάκρος και η σχετική ψηφοφορία, όπου οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν μυστικά για το εάν συμφωνούν με την παραπομπή Παπαγγελόπουλου σε Προανακριτική Επιτροπή, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν ή λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Εάν η πρόταση υπερψηφιστεί, όπως αναμένεται, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα οριστούν τα μέλη της Επιτροπής που θα έχουν πλέον πλήρεις αρμοδιότητες Εισαγγελέα Πρωτοδικών, και θα αρχίσουν οι σχετικές συνεδριάσεις με την κλήτευση μαρτύρων.

Οι πρώτες κλητεύσεις μαρτύρων

Το κυβερνών κόμμα θα προτείνει την κλήτευση στη Βουλή της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, του αντεισαγγελέα Γιάννη Αγγελή και της εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου, ενώ θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να καταθέσουν και πολιτικά πρόσωπα όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, ο απερχόμενος κοινοτικός επίτροπος της χώρας μας Δημήτρης Αβραμόπουλος αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αν μη τι άλλο το σίριαλ Novartis θα έχει πάρα πολλά επεισόδια ακόμη.

Γεώργιος Σαρρής

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: