Κίνδυνος σύγκρουσης ρωσικού δορυφόρου με «νεκρό» κινέζικο πύραυλο τα ξημερώματα

Ένας ανενεργός ρωσικός δορυφόρος και ένας «νεκρός» κινέζικος πύραυλος, που βρίσκονται σε τροχιά πάνω από 600 μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης, δημιουργούν υψηλό κίνδυνο σύγκρουσης και απελευθέρωσης χιλιάδων θραυσμάτων απόψε τα ξημερώματα.

Μια τέτοια σύγκρουση θα προσθέσει έως και 20% περισσότερα διαστημικά συντρίμμια, τα οποία απειλούν και τους εν ενεργεία δορυφόρους.

Η LeoLabs, εταιρεία που παρακολουθεί τα διαστημικά συντρίμμια, με έδρα την Καλιφόρνια, μοιράστηκε ένα μοντέλο στο Twitter, ανακοινώνοντας την πιθανή σύγκρουση.

Σύμφωνα με το RT οι τροχιές τους καθώς θα βρεθούν σε απόσταση μικρότερη των 12 μέτρων σήμερα στις 00:56 UTC (σ.σ. στις 03:56 ώρα Ελλάδος).

Η συνολική μάζα των δύο ξεπερνάει τους 2,8 τόννους με αποτέλεσμα η πρόσκρουση να προσθέσει χιλιάδες περισσότερα κομμάτια γύρω από την τροχιά της Γης.

Ο Ρωσικός «Κόσμος-2004» κινείται προς τον νότιο πόλο της Γης και ο Κινέζικος « Τσανγκ Ζενγκ 4C» κατευθύνεται βόρεια πάνω από τις Φώκλαντ και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μονοπάτια δείχνουν ότι οι δύο θα μπορούσαν τελικά να συναντηθούν.

Μια έκθεση που κυκλοφόρησε τον Μάιο δείχνει ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την πλειονότητα των διαστημικών σκουπιδιών που κυμαίνονται σε τροχιά, δηλαδή για περίπου 14.403 κομμάτια.

Για παράδειγμα η Ρωσία, τον Μάιο, εκτόξευσε έναν επιστημονικό δορυφόρο στο διάστημα που διαλύθηκε μετά από εννέα χρόνια σε τροχιά, αφήνοντας δεκάδες κομμάτια συντρίμμια γύρω από τη Γη.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: