Κίνα: Θανατική ποινή για δύο Ουιγούρους, πρώην κορυφαίους αξιωματούχους

Κατηγορούνται από την κυβέρνηση για συνωμοσία με το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν και εξύμνηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού — Για «γενοκτονία» των Ουιγούρων μιλούν οι ΗΠΑ

Δύο Ουιγούροι πρώην ανώτεροι δημόσιοι λειτουργοί καταδικάστηκαν σε θάνατο για «αυτονομιστική δραστηριότητα» στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά), ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Οι ποινές αυτές συνοδεύονται με διετή αναστολή – στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι θα εκτίσουν ισόβια κάθειρξη.

Οι δύο αξιωματούχοι διηύθυναν αντίστοιχα τη δικαιοσύνη και την παιδεία στην περιφέρεια αυτή, όπου σημειώνονται πολλές εντάσεις ανάμεσα στη μουσουλμανική πλειονότητα (ανήκει κυρίως στη φυλή των Ουιγούρων) και τη μειονότητα των Χαν.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, κάνουν λόγο περί «γενοκτονίας» των Ουιγούρων.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο ότι έχει φυλακίσει από το 2017 πάνω από 1 εκατομμύριο Ουιγούρους σε κέντρα πολιτικής αναμόρφωσης.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση διαψεύδει τον αριθμό αυτό, ενώ διαβεβαιώνει ότι οι εγκαταστάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος είναι «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης», προορισμένα να απομακρύνουν τους Ουιγούρους από τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό και την αυτονομιστική δράση, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων που αποδόθηκαν σε αυτονομιστικές οργανώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της αυτόνομης περιφέρειας της Σιντζιάνγκ, ο Σιρζάτ Μπαουντούν, κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ΙΚΑΤ), καθώς είχε συναντηθεί με μέλος της οργάνωσης αυτής το 2003, όταν ακόμα εργαζόταν στην αστυνομία, σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Το ΙΚΑΤ συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει ο ΟΗΕ, όμως αποσύρθηκε από αυτόν των ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο, με την Ουάσινγκτον να εξηγεί πως αμφέβαλλε πως εξακολουθεί να υπάρχει.

Ανατολικό Τουρκεστάν αποκαλούν γενικά τη Σιντζιάνγκ εξόριστοι Ουιγούροι που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

Η δικαιοσύνη κατηγόρησε επίσης τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης για «παράνομες θρησκευτικές δραστηριότητες στη διάρκεια του γάμου της κόρης του».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Παιδείας Σατάρ Σαγούτ κρίθηκε ένοχος στη δίκη του με την κατηγορία πως είχε φροντίσει να συμπεριληφθούν σε σχολικά εγχειρίδια στη γλώσσα των Ουιγούρων διατυπώσεις που υπερασπίζονταν ή εξυμνούσαν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την αυτονομιστική δράση, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση στη Σιντζιάνγκ.

Τα επίμαχα σχολικά βιβλία χρησιμοποιούνταν για 13 χρόνια.

Η Κίνα δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό των θανατικών ποινών που επιβάλλονται από τα δικαστήρια της χώρας κάθε χρόνο, ούτε τον αριθμό των εκτελέσεων σε ετήσια βάση. Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς την καταφυγή στην εσχάτη των ποινών, με χιλιάδες καταδίκες και εκτελέσεις κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: