Κίνα: Στη δίνη του καύσωνα – Κάτοικοι υποφέρουν από το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων 60 ετών

Εξακολουθεί να φλέγεται από το κύμα ζέστης η Κίνα, με τις θερμοκρασίες να σπάνε ρεκόρ δεκαετιών και εκατομμύρια κατοίκους να υποφέρουν.

Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, οι συνέπειες είναι ορατές στην ενέργεια και επομένως οι διακοπές ρεύματος σε πολλές επαρχίες επηρεάζουν τη λειτουργία πολλών μεγάλων επιχειρήσεων.

Μάλιστα, το καλοκαίρι αυτό στην Κίνα — σύμφωνα με ρεπορτάζ της DW — ήταν το πιο ζεστό των τελευταίων 60 ετών.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε η αγγλόφωνη έκδοση του γερμανικού μέσου, μεγάλες πόλεις φαίνονται βυθισμένες στο σκοτάδι.

Οι δρόμοι έχουν ερημώσει και πολίτες ακούγονται να λένε ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν λόγω ζέστης και μάλιστα ξυπνούν εξαιτίας των ανυπόφορων συνθηκών. 

Τους τελευταίους μήνες ειδικοί εξέφραζαν ήδη την ανησυχία τους για τις σοδειές στην Κίνα εξαιτίας των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας covid-19, οι οποίοι καθυστέρησαν την σπορά της άνοιξης.

Η επισιτιστική ασφάλεια είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Κίνα, διότι η χώρα έχει πληγεί από πολλά επεισόδια λιμού στην Ιστορία της.

Η Κίνα παράγει περισσότερο από το 95% των αναγκών της σε ρύζι, σιτάρι και αραβόσιτο. Όμως οι κακές σοδειές κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εισαγωγές στην πιο πολυπληθή χώρα του κόσμου την ώρα που ήδη υπάρχουν πιέσεις στην προσφορά σιτηρών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Η θερμοκρασία έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές κινεζικές πόλεις, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ως τους 45 βαθμούς Κελσίου στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Πρόκειται για το χειρότερο κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί ποτέ» στην Κίνα, τόνισε ο Λιού Ζουνιάν υπεύθυνος της Greenpeace για το Κλίμα και την Ενέργεια για την περιοχή της ανατολικής Ασίας.

Και «οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται (…) οπότε είναι πιθανό του χρόνου να σπάσουν και πάλι τα ρεκόρ ζέστης», πρόσθεσε.

Η Κίνα προσπαθεί να προκαλέσει τεχνητές βροχές

Στις αρχές Αυγούστου η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας παραδέχθηκε ότι η θερμοκρασία στη χώρα έχει αυξηθεί από το 1951 με υπερδιπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον.


Λόγω της έλλειψης νερού για τις καλλιέργειές της, η Κίνα προσπαθεί να προκαλέσει τεχνητά βροχές, ψεκάζοντας τα νέφη με ιωδιούχο άργυρο, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική κινεζική τηλεόραση CCTV.

Η ξηρασία μειώνει τον όγκο του νερού που τροφοδοτεί τα υδροηλεκτρικά φράγματα και αναγκάζει τις αρχές σε κάποιες περιοχές να δίνουν με το δελτίο την ηλεκτρική ενέργεια.

Η έλλειψη νερού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη κυρίως για την επαρχία Σετσουάν, που έχει σχεδόν 84 εκατομμύρια κατοίκους και εξαρτάται κατά 80% από τα υδροηλεκτρικά φράγματα για την ηλεκτρική της ενέργεια.

Οι δυσκολίες αποτελούν πρόκληση για τον οικονομικό πνεύμονα της Κίνας, διότι οι παράκτιες επαρχίες Ζιανγκσού και Ζεζιάνγκ καθώς και η Ανούι παίρνουν ηλεκτρική ενέργεια από τη Σετσουάν.

Για λόγους οικονομίας πολλά εργοστάσια και εταιρείες περιόρισαν τις δραστηριότητές τους, ενώ στην επαρχία Τσονγκίνγκ, όπου ζουν 31 εκατομμύρια άνθρωποι, τα εμπορικά κέντρα λειτουργούν από τις 16:00 ως τις 21:00 το απόγευμα. Στο άλλο άκρο της χώρας, οι αρχές της Σανγκάης έκλεισαν προσωρινά τον διακοσμητικό φωτισμό στη διάσημη λεωφόρο Μπουντ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: