Κίνα προς Ρωσία: Nα εργαστούμε για την αποτροπή έγχρωμων επαναστάσεων

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη Ρωσία και τα άλλα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης να υποστηρίξουν το ένα το άλλο στην πρόληψη της υποκίνησης από ξένες δυνάμεις «έγχρωμων επαναστάσεων» -λαϊκών εξεγέρσεων που έχουν συγκλονίσει πρώην κομμουνιστικά κράτη- στις χώρες τους.

Στην ομιλία του στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού αυτού, στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, που αποτελεί έναν συνασπισμό ασφαλείας του οποίου ηγούνται η Κίνα και η Ρωσία, ο Σι σημείωσε ότι οι χώρες μέλη θα πρέπει να υποστηρίζουν τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η καθεμία για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της για την ασφάλεια και την ανάπτυξη.

Ο Σι δεν ανέφερε την Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο για μια, όπως την αποκαλεί ο Ρώσος πρόεδρος «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την προστασία των Ρωσόφωνων από «γενοκτονία» από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, έναν ισχυρισμό που απορρίπτει η Ουκρανία.

Επίσης σημείωσε ότι η Κίνα θα εκπαιδεύσει 2.000 μέλη προσωπικού δυνάμεων επιβολής του νόμου από χώρες μέλη τα ερχόμενα πέντε και θα δημιουργήσει βάση εκπαίδευσης που θα επικεντρώνεται στο έργο κατά της τρομοκρατίας.

Ο Σι προσκάλεσε τις χώρες μέλη να συμμετάσχουν στην Πρωτοβουλία Παγκόσμιας Ασφάλειας της Κίνας, ένα σχέδιο που πρότεινε τον Απρίλιο, που διέπεται από την ιδέα ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να ενισχύει τη δική της ασφάλεια σε βάρος των άλλων.

Η Κίνα θα παράσχει επείγουσα βοήθεια σε σιτηρά και άλλα αγαθά ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου γουάν (άνω των 214 εκατομμυρίων ευρώ) στις αναπτυσσόμενες χώρες, πρόσθεσε επίσης ο Κινέζος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι η κινεζική οικονομία είναι ανθεκτική και «γεμάτη προοπτική».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: