Κικίλιας: Σε πρώτη φάση θα παραλάβουμε 700.000 παρτίδες του εμβολίου για τον κορονοϊό

Για τα μικροπολιτικά παιχνίδια που όπως είπε «παίζονται με τη δημόσια υγεία» μίλησε το πρωί της Δευτέρας (7/9) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Παράλληλα εστίασε στη χρήση μάσκας και στις αντιδράσεις που υπάρχουν αλλά και στο εμβόλιο της γρίπης.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχολίασε τις αντιδράσεις γονέων που αντιδρούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, τονίζοντας πως όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες συμφωνούν πως η μάσκα είναι το σημαντικότερο μέτρο προστασίας απέναντι στην πανδημία.

Ο Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε πως σέβεται τις αντιδράσεις μερίδας γονέων που διαμαρτύρονται, αλλά αν κάποιος από αυτούς κάνει μια βόλτα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και δει εκατοντάδες παιδιά που φοράνε μάσκα αντιμετωπίζοντας πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, τότε ενδεχομένως θα αλλάξει άποψη.

«Η αρχική μας αντίδραση απέναντι στην πανδημία ήταν επιτυχημένη και σε αυτό βοήθησε το οριζόντιο lockdown, αλλά αν και δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να επαναληφθεί, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εξαιρετικά απίθανο» δήλωσε ενώ παράλληλα άφησε αιχμές και για κάποιες δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι κάποιοι παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια με τη δημόσια υγεία, παραπέμποντας σε δηλώσεις στελεχών της αριστεράς και εντός του κοινοβουλίου.

«Λυπάμαι πολύ για όλους αυτούς που θέλουν να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη της Δημόσιας Υγείας, της προσπάθειας να σώσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας ή τους συνανθρώπους μας που έχουν ένα υποκείμενο νόσημα, αλλά και πιο νέα παιδιά τα οποία ξαφνικά βλέπετε ότι διασωληνώνονται στα νοσοκομεία μας» δήλωσε.

Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η πρώτη εταιρία που συμφώνησε με την Ευρώπη για 400.000.000 δόσεις, ήταν η Astra Zeneca μαζί με την Οξφόρδη. «Αυτή με κοινό παρονομαστή και αλγόριθμο για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στο συμβόλαιό της λέει ότι εφόσον ολοκληρωθεί και η 4η φάση και εγκριθεί, θα ξεκινήσει να διανέμει το εμβόλιο το Δεκέμβριο του 2020 και σε 7 δόσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Η πρώτη δόση που θα πάρουμε είναι κάτι παραπάνω από 700.00 εμβόλια και θα προηγηθούν οι ευπαθείς ομάδες και οι υγειονομικοί σε πρώτη φάση» εξήγησε.

Όπως είπε ο Β.Κικίλιας ακολουθούν και άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν υπογράψει προσύμφωνο. Είναι κοντά στις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε ο αριθμός των εμβολίων να καλύψει όλους τους συμπολίτες μας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε και πρόσθεσε ότι το εμβόλιο «θα καλύπτεται 100% από το  ελληνικό Δημόσιο. Θα συνέστηνα μεγάλη προσοχή σε αυτούς οι οποίοι βιάστηκαν να αμφισβητήσουν αυτά τα οποία δηλώσαμε ως Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Μιλώντας για ένα πιθανό νέο οριζόντιο lockdown σαν αυτό που είχαμε στην πρώτη φάση, τόνισε: «Όλος ο κόσμος ήταν κλεισμένος μέσα στα σπίτια του. Αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί εύκολα να ξανασυμβεί και δεν θέλουμε να ξανασυμβεί. Θέλουμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους στη ζωή και στην οικονομία. Αλλά εκ των πραγμάτων πρέπει να βοηθήσουμε και τους συνανθρώπους μας σε όλα τα επίπεδα. Πρώτα απ” όλα η Δημόσια Υγεία και μετά όλα τα άλλα. Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με τα σενάρια που ακούω από ένα, κατά την άποψή μου, πολύ μικρό κομμάτι της κοινωνίας, θα πρέπει να μιλήσω πάλι με ένα παράδειγμα. Πάμε σε μια ΜΕΘ-COVID του »Σωτηρία», του »Αττικόν», του »Ευαγγελισμού», να δείτε ανθρώπους διασωληνωμένους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν. Που αντί να παράγουν οξυγόνο, παράγουν υγρά οι κυψελίδες, πνίγονται στα υγρά τους. Που παλεύουν και προσπαθούν να αντέξουν άλλη μία μέρα, να καλυτερεύσουν, να μπορέσουν να αποσωληνωθούν. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει το πολιτικό κομμάτι της ιστορίας, αλλά εγώ είμαι Υπουργός Υγείας, θεματοφύλακας της Δημόσιας Υγείας και εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές» είπε.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: