Κηδεύτηκε ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην επόμενη μέρα και στο πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Μέτε στην ψευτομουφτεία Ξάνθης

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το μουσουλμανικό τυπικό, πραγματοποιήθηκε στη Θράκη, η νεκρώσιμος τελετή του ψευδομουφτή Ξάνθης, Αχμέτ Μέτε, που απεβίωσε την Πέμπτη ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Μετά την προσευχή στην κατοικία του εκλιπόντα, η σορός μεταφέρθηκε στην έδρα της ψευτομουφτείας στο κέντρο της πόλης, συνοδεία πλήθους μειονοτικών καθώς και επισκεπτών από την Τουρκία που κατέφθασαν με λεωφορεία.

Ο πρόεδρος της τουρκικής βουλής Μουσταφά Σεντόπ παραβρέθηκε στην τελετή, καθώς και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Φαίκ Οζτρακ, ο πρόεδρος του κόμματος Μεγάλης Ένωσης (BBP) Μουσταφά Ντεστίτσι, ο δήμαρχος Αδριανούπολης Ρετζέπ Γκιουρκάν όπως και άλλοι. 




Οι Τούρκοι αξιωματούχοι κατέφθασαν με αεροπλάνο της κυβέρνησής τους στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και από εκεί οδικώς στην πόλη της Ξάνθης, όπου αρχικά είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους μειονοτικών φορέων.

Όπως έγινε γνωστό, οι ελληνικές Αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα στον Αμπντουλχαντί Τουρούς, αντιπρόεδρο της Προεδρίας για τους Τούρκους Εξωτερικού και τις Συναφείς Κοινότητες (YTB).

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα fonirodopis.gr, η είσοδος στον Τουρούς απαγορεύτηκε για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τελευταία φορά που ο Αμπντουλχαντί Τουρούς βρέθηκε στην Ελλάδα ήταν τον περασμένο χρόνο, όταν επισκέφθηκε την περιοχή της Θράκης κατά το μήνα του Ραμαζανιού.

Μετά την τελετή στο χώρο της ψευτομουφτείας, ακολούθησε η νεκρώσιμος δέηση και η ταφή στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Ξάνθης. Το φέρετρο έφερε στίχους από το κοράνι.

Από το πρωί της Παρασκευής η πόλη θύμιζε «φρούριο», καθώς υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία και περιπολικά, προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις και πιθανές προβοκατόρικες ενέργειες.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην «επόμενη μέρα» και στο πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Μέτε στην ψευτομουφτεία Ξάνθης. Πρόσωπο βέβαια που θα υποδείξει ουσιαστικά η Άγκυρα, μέσω του προξενείου Κομοτηνής.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα επιλέξει κάποιο μετριοπαθές πρόσωπο, απόλυτα όμως πιστό και ελεγχόμενο από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ή εάν θα συνεχίσει στην ίδια — έως σήμερα- σκληρή γραμμή, με ένα πρόσωπο που θα εκφράζει απόλυτα το τουρκικό αφήγημα για την ελληνική Θράκη.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: