«Κι όμως, οι πρόσφυγες συνεισφέρουν»: Η απίστευτη ιδέα Αφγανού που ζει στην Ελλάδα και έφτιαξε ρομπότ ονόματι Αθηνά

Ο 52χρονος Αφαγανός θέλησε να δείξει πόσο μπορούν να συνεισφέρουν σε μια κοινωνία οι πρόσφυγες — Πώς δημιουρήθηκε το ρομπότ — Η ιστορία και η διαδρομή του Καρίμ μέχρι την Ελλάδα

Μήνυμα ελπίδας, αποφασιστικότητας και δύναμης αποτελεί η πρωτότυπη δημιουργία Αφγανού που δίνει τη δική του μάχη στην Αθήνα, όπου ζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.  Θέλοντας να καταρρίψει στερεότυπα και ανυπόστατες θεωρίες, κατασκεύσε ένα ρομπότ, το οποίο ονόμασε Αθηνά. Με αυτήν την του κίνηση δίνει απάντηση σε όσους αντιμετωπίζουν ρατσιστικά τους πρόσφυγες, πιστεύοντας ότι δεν συνεισφέρουν στις κοινωνίες στις οποίες μετακινούνται και εγκαθίστανται. 

Σε μια περίοδο που στο Αφγανιστάν επικρατεί σκηνικό χάους και κόλασης, μετά το λουτρό αίματος στην Καμπούλ, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 170 ανθρώπους, ο Σαιντουλάχ Καρίμι, προειδοποιεί για τις δύσκολες ημέρες που είναι μπροστά. Κοινό μυστικό αποτελεί, άλλωστε, η επιδείνωση της μεταναστευτικής κρίσης, με τον ΟΗΕ να εκτιμά, μάλιστα, πως εάν ισχύσει το πιο απαισιόδοξο σενάριο μισό εκτομμύριο Αφγανοί θα αναγκαστούν μεταναστεύσουν το 2021. 

Η Αθηνά δεν προδίδει ποτέ τον δημιουργό της. Όταν περπατά στο δωμάτιο ο Καρίμ, τα γαλάζια μάτια της Αθηνάς ανάβουν. Κάθε φορά που απλώνει το χέρι του, τον ακολουθεί και η Αθηνά στην ίδια κίνηση. Μαζεύει τα δάχτυλά του για να σχηματίσει γροθιά, μετά τα ξεδιπλώνει. Τον ακολουθεί και πάλι η Αθηνά.

Πώς δημιουργήθηκε η Αθηνά

Ο Αφγανός πρόσφυγας Καρίμι έφτιαξε το ρομπότ συλλέγοντας κυρίως τα απορρίμματα, ή όπως αλλιώς προτιμά να λέει, ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία έβρισκε στον δρόμο. Πεταμένοι υδραυλικοί σωλήνες, κομμάτια εγκαταλειμμένου εκτυπωτή, σπασμένα παιχνίδια τηλεχειριστηρίου, απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, το δημιούργημά του.

Η Αθηνά έχει μια ξεχωριστή σημασία. Δεν είναι απλώς το δημιούργημα ενός ταλανούχου χομπίστα. Ο Καρίμι, τεχνικός ορθοπεδικός στο επάγγελμα, προχώρησε στη συγκεκριμένη κατασκευή ρομπότ για να δείξει τι μπορεί να συνεισφέρουν οι μετανάστες στις κοινωνίες όπου καταφθάνουν.

«Ήθελα να δείξω τις δυνατότές μου, τις δυνατότητες των προσφύγων», δήλωσε ο 52χρονος στους New York Times.

Στην Αθηνά συμπυκνώνεται, με έναν τρόπο, η επινοητικότητά του.

Τα δάχτυλα του ρομπότ διαμορφώθηκαν από τις μπλε λαβές ξυραφιών Gillette. «Δοκίμασα οδοντόβουρτσες αλλά οι λαβές ξυραφιού δούλεψαν καλύτερα», είπε.

Τα πόδια φτιάχτηκαν από πλαστικά μπουκάλια, τα οποία ο Καρίμι έβαλε στον φούρνο για να δυναμώσουν.

Χρησιμοποίησε τροχούς βαλίτσας για τους αστραγάλους και ενίσχυσε τα γόνατα με μέταλλο κομμένο από δίσκο CD.

«Αγόρασα επίσης ασύρματες συσκευές και μικροσκοπικά μικροηλεκτρονικά από παζάρι και κατάστημα ρομποτικών ειδών», σημείωσε.

Ολοκλήρωσε το έργο του την περασμένη άνοιξη και μέχρι σήμερα τον συντροφεύει. Το ονόμασε Αθηνά έχοντας πηγή έμπνευσης την ελληνική μυθολογία και την αρχαία Ελληνίδα θεά της σοφίας και προστάτιδας της νέας του πόλης.

Ο Καρίμι ανέπτυσσε τις δεξιότητές του επί δύο δεκαετίες στο Αφγανιστάν, σχεδιάζοντας, κατασκευάζοντας και προσαρμόζοντας τεχνητά άκρα και ορθωτικά στηρίγματα όπως σιδεράκια και νάρθηκες.

Έφτασε στην Αθήνα το 2017 με την οικογένειά αφότου πέρασε τη δική του Οδύσσεια μέσα από πέρασμα από τρεις χώρες, ένα χιονισμένο ορεινό μέρος και το Αιγαίο Πέλαγος.

Έδωσε τον δικό του αγώνα για να βρει δουλειά και να κατακτήσει την εμπιστοσύνη των άλλων .

«Έκανα αίτηση σε τρία εργαστήρια ορθοπεδικής. Μου είπαν: ”Έρχεσαι από το Αφγανιστάν. Εδώ είναι η Ευρώπη”», καταλήγει, λέγοντας πως αισθάνθηκε ότι οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο γελούσαν μαζί του.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: