Κερκυραϊκό Σοφρίτο !!!!



Ένα παραδοσιακό πιάτο του νησιού μου… Δεν υπάρχει επισκέπτης της Κέρκυρας που να μην το έχει φάει… Ένα θεϊκό φαγητό που λατρεύουμε οι Κερκυραίοι. Στην οικογένεια μου είναι το αγαπημένο μας και το φτιάχνω πολύ συχνά..Η ονομασία του προέρχεται από τα Ιταλικά So fritto που σημαίνει σιγοψημένο.
Η συνταγή μου είναι πολύ παλιά από την γιαγιά μου που πήγενε από μάνα σε κόρη…
Όποιος επιχειρήσει να το φτιάξει θα το λατρέψει….

Υλικά:

  • 1 κιλό μοσχάρι (νουά, στρογγυλό ή κιλότο) σε φέτες χτυπημένο (να μαλακώσει και η κάθε φέτα να είναι το πάχος της ενός εκατοστού περίπου. Έτσι το ζητάμε από τον χασάπη μας)
  • Aλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
  • 1 σφηνάκι ξύδι
  • Μισό ποτήρι του νερού λευκό κρασί
  • 6 σκελίδες σκόρδο
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε και κόβουμε το σκόρδο μας σε μικρά κομμάτια ή στο μπλέντερ, ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό μας να τα έχουμε έτοιμα . Έπειτα αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος μας αφού πρώτα τις έχουμε στραγγίσει καλά με χαρτί κουζίνας χωρίς να πλύνουμε το κρέας.
Σε ένα λίγο βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και όταν αρχίζει να καίει ρίχνουμε τις φέτες μια μια ίσα να κοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές και τις βάζουμε σε μία πλατιά κατσαρόλα..
Στο ίδιο λάδι που σοτάραμε το κρέας βάζουμε τα σκόρδα ψιλοκομμένα και το μαϊντανό να μαραθούν για 2 λεπτά.
Προσοχή: Να μην τα τσιγαρίσουμε παραπάνω γιατί θα μυρίσει άσχημα το σκόρδο..
Σβήνουμε το μείγμα με το ξύδι και το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Περιχύνουμε με αυτό τα κομμάτια κρέας που έχουμε στην κατσαρόλα.Έχουμε ζεστάνει νερό στον βραστηρα και ριχνουμε στο κρέας μας μέχρι να το καλύψουμε.. Σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγοβραζουμε το φαγητό μας ( Εμένα ο φούρνος μου είναι μέχρι το 3 εγώ το βάζω στο 2 και μόλις έχει μαλακώσει το κρέας μας το βάζω στο 1,5) για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να αρχίσει να πήζει.
Μόλις είναι έτοιμο δοκιμάζω αν θελει άλλο αλάτι και σε ένα φλυτζάνι βάζω 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι και ζεστό νερό το ανακατεύω καλά , πάνω από την κατσαρόλα έχω ένα σουρωτήρι και ριχνω το μίγμα με το αλεύρι και το νερό στο φαγητό μου για να χυλωσει ποιό πολύ η σάλτσα μου ( αυτό το κάνω με το σουρωτήρι γιατί κάποιες φορές δεν διαλύεται καλά το αλεύρι και μενουν κομμάτια μέσα στην σάλτσα) μετά με κυκλικές κινήσεις κουνάω την κατσαρόλα να πάει παντού το αφήνω για λίγο και βγάζω από το μάτι . Προσοχή μην κολλήσει όχι πολύ 2 λεπτά περίπου θα το δείτε … Το φαγητό μας είναι έτοιμο..
Δεν ανακατεύουμε ΠΟΤΈ το κρέας στην διάρκεια του μαγειρέματος για να μην καταστραφεί . Κουνάμε πάντα την κατασαρόλα μας με κυκλικές κινήσεις για να μην κολλήσει.
Το σοφρίτο σερβίρεται ζεστό με ρύζι ή πατάτες τηγανητές. Αλλά και με μακαρόνια ότι μας αρέσει..

Καλή Επιτυχία!!!!!!

Artemis Stamatis



Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: