Κέρδισε έδαφος στο Χαλέπι ο συριακός στρατός

Ευρείας κλίμακας επίθεση στο Χαλέπι έχει εξαπολύσει ο συριακός στρατός.

Δυνάμεις πιστές στο καθεστώς Άσαντ, με τη συνδρομή ρωσικών μαχητικών, έλυσαν την πολυετή πολιορκία δυο σιιτικών χωριών.

Τα χωριά Νουμπούλ και Ζάχρα, με πληθυσμό 60.000 κατοίκων, βρίσκονται σε στρατηγικής σημασίας πέρασμα από το Χαλέπι προς την τουρκική μεθόριο.

Το Χαλέπι, άλλοτε πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας, βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία. Από το 2012, η πόλη είναι διχοτομημένη.

Την ίδια ώρα στη Γενεύη οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία σταμάτησαν. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, δήλωσε ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος και οι συνομιλίες θα αρχίσουν ξανά στις 25 Φεβρουαρίου.

Την αντιπολίτευση κατηγόρησε για το αδιέξοδο ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης.

«Οι στρατιωτικές εξελίξεις στο έδαφος ήταν σημαντικές. Παρατήρησα ότι η αντιπολίτευση αποφάσισε να αποσυρθεί όταν καταφέραμε να δημιουργήσουμε πέρασμα από τα χωριά Ναμπούλ και Ζάχρα» δήλωσε ο Μπασάρ Αλ Τζαφάρι.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ρίχνει την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην κυβέρνηση.

«Ήρθαμε στη Γενεύη για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι αυτό το καθεστώς δεν πιστεύει σε πολιτική επίλυση, ούτε ο Άσαντ, ούτε οι σύμμαχοί του» δήλωσε ο Ριάντ Χιτζάμπ.

Ο γόρδιος δεσμός που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φάνηκε από την αρχή. Η συριακή αντιπολίτευση αποφάσισε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της στις έμμεσες συνομιλίες

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: