Κεραυνοί Καλογρίτσα κατά Παππά: Μου ζήτησε να μπω «μπροστινός» για το κανάλι

Στις 12:00 θα συνεχιστεί η εξέτασή του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής — Στους Άραβες με έστειλε ο Νίκος Παππάς — Όλα ήταν εικονικά 

Ρόλο ενορχηστρωτή στην απόπειρα δημιουργίας του Syriza Channel απέδωσε στον κ. Νίκο Παππά, ο κ. Χρήστος Καλογρίτσας κατά το πρώτο επεισοδιακό μέρος της κατάθεσής του στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τους χειρισμούς του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι τον κάλεσε ο κ. Παππάς και «η ομάδα του» προκειμένου να του ζητήσουν να μπει «μπροστινός» στην επιχειρηματική προσπάθεια δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού που θα στήριζε την πολιτική της τότε κυβέρνησης ενώ πρόσθεσε ότι κατόπιν οδηγιών και εντολών του πρώην υπουργού εντάχθηκε στο σχέδιο και η γνωστή εταιρεία CCC ως κεντρικός χρηματοδότης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχει στην διάθεσή του επαρκές αποδεικτικό υλικό (sms, emails) που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμού του και απηύθυνε έκκληση στον κ. Παππά να μιλήσει δημόσια για όσα τον έβαλε να κάνει «για πάρτη τους» — όπως χαρακτηριστικά είπε – καθώς σε διαφορετική περίπτωση «είμαι υποχρεωμένος κάτι να κάνω κι εγώ». Πάντως, το πρώτο μέρος της κατάθεσης Καλογρίτσα διακόπηκε ξαφνικά λόγω αδιαθεσίας που αισθάνθηκε ο μάρτυρας με αποτέλεσμα να μην εμφανίσει στην προανακριτική μέρος από το υλικό που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του. Η εξέταση του γνωστού επιχειρηματία θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι και αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις προκειμένου να προσκομίσει οποιοδήποτε στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι ο ίδιος εκτελούσε εντολές του «White House».

Ασχολούμουν ενεργά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ήμουν στρατολογημένος στο κόμμα

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καλογρίτσας υπογράμμισε την στενή σχέση που είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι έδωσε αγώνα προκειμένου το κόμμα να καταλάβει την εξουσία το 2015. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε ότι δεν ακολούθησε την πορεία της Αριστερής Πλατφόρμας του φίλου του Παναγιώτη Λαφαζανη αμέσως μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος σε «ΝΑΙ» στα μνημόνια, αλλά να παραμείνει στο κόμμα, «με τους νέους» όπως χαρακτήρισε τον τότε πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες, τους οποίους μάλιστα στην συνέχεια αποκάλεσε «πιτσιρικάδες».

Αναφορικά με την ενεργοποίησή του στο σχέδιο δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού φέρεται να είπε: «Πώς φτάσαμε μέχρι εδώ; Καταρχήν, δεν θα ήθελα να βρίσκομαι εδώ ποτέ. Δεν ήθελα ποτέ να εξαναγκαστώ να έρθω σε μια τέτοια διαδικασία, να καταθέσω για σχέσεις μου με ανθρώπους και μάλιστα τώρα, στα τελευταία μου χρόνια» ανέφερε ο μάρτυρας για να προσθέσει «Μετά την πρώτη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Γενάρη του 2015 και ώσπου να φτάσουμε στο δημοψήφισμα και μετά στις δεύτερες εκλογές –βέβαια και πριν το 2015- ασχολούμουν και ενεργά στήριζα τον ΣΥΡΙΖΑ με όλες του τις δυνάμεις. Όλα μου τα χρόνια υπήρξα αριστερός και συνεχίζω να είμαι αριστερός. Πριν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έφυγαν τα στελέχη Λαφαζάνης και παρέα και επειδή ο Λαφαζάνης ήταν πολύ φίλος μου, είχα επιμείνει πολύ στον Λαφαζάνη να μην φύγουμε τότε. Τελικά εγώ έμεινα στο Κόμμα, δεν έφυγα με τον Λαφαζάνη. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ένιωσα ξαναστρατολογημένος και ξαναεπιστρατευμένος στο Κόμμα, λόγω των διαφόρων σχέσεων με διάφορους. Έμεινα λοιπόν στους νέους, δεν έφυγα με τον Λαφαζάνη, με τον οποίον είχα μια σχέση από το 1978, με τον Ανδρουλάκη και αυτά τα παιδιά».

— Με φώναξε ο Νίκος και τα άλλα παιδία για να συμπράξω μαζί τους για τα ΜΜΕ

Μετά την δεύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου 2015 ο κ. Καλογρίτσας υποστήριξε ότι κλήθηκε από τον τότε υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τα ΜΜΕ, Νίκο Παππά προκειμένου να στήσουν το ΣΥΡΙΖΑ Channel. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το «project» θα έτρεχε αποκλειστικά από τον γνωστό εργολάβο, στην συνέχεια ωστόσο, ο κ. Καλογρίτσας ενημερώθηκε από τον κ. Παππά πως θα συμμετείχε και η οικογένεια Χούρι της CCC η οποία θα αναλάμβανε και την χρηματοδότηση. Ο ίδιος υποστήριξε ότι έσπευσε το καλοκαίρι του 2016 να συναντήσει τους Χούρι στο Πόρτο Χέλι κατ εντολήν του κ. Παππά.

Χρ. Καλογρίτσας: Ξανά οι ίδιοι άνθρωποι με φώναξαν και μου ζήτησαν να συμπράξω μαζί τους σε κάποια πράγματα, βασικά για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Στ. Κελέτσης (πρόεδρος επιτροπής): Είπατε ανθρώπους. Από ποιους ανθρώπους;

Χρ. Καλογρίτσας: Ο Νίκος Παππάς ήταν καταρχήν και κάποια άλλα παιδιά. Μπορεί να μην θυμάμαι τα ονόματά τους, θα τα θυμηθώ όμως στην πορεία. Τα έχω καταγεγραμμένα.

Στ. Κελέτσης: Άρα, μας λέτε ότι σας φώναξε ο κ. Παππάς και κάποιοι άλλοι για να συμπράξετε…

Χρ. Καλογρίτσας: Όπως κατέθεσα και στο Πταισματοδικείο, που έχει την κατάθεσή μου…

Στ. Κελέτσης: Ναι βεβαίως, είναι στη δικογραφία. Μας ενδιαφέρει όμως να τα καταθέσετε και εδώ για να καταγραφούν στα Πρακτικά.

— Ο Παππάς μου είπε: «Καπετάνιε, θα συνεχίσεις να μας δίνεις στο όνομά σου και ό,τι ζητήσουμε από σένα, αν βάλουμε και κάποιον άλλο στην παρέα του καναλιού;»

Χρ. Καλογρίτσας: Θα τα καταθέσω όλα. Θα ήθελα όμως να πω πώς φτάσαμε εδώ. Δεν θα ήθελα να τα πάω με τη σειρά, αλλά να τα πάω όπως τα νιώθω. Το καλοκαίρι του 2016 –κάπου εκεί, στις αρχές- είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον με αυτή την ομάδα που συνεργαζόμουν…

Στ. Κελέτσης: Ομάδα επιχειρηματική ή ομάδα κυβερνητική;

Χρ. Καλογρίτσας: Η ομάδα, ο Νίκος ο Παππάς και η παρέα αυτή. Θα τα πούμε στην πορεία. Προς στιγμή ας μείνουμε σε αυτό. Κατεβαίναμε εξ ιδίων να γίνει αυτή η προσπάθεια για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κανάλι και ό,τι άλλο προέκυπτε. Κάπου εκεί το καλοκαίρι του 2016, με φώναξε ο υπεραγαπημένος μου τότε φίλος μου, ο Νίκος Παππάς και μου λέει: «Καπετάνιε, θα συνεχίσεις να μας δίνεις στο όνομά σου και ό,τι ζητήσουμε από σένα, αν βάλουμε και κάποιον άλλο στην παρέα του καναλιού;». Είπα λοιπόν «εγώ ήρθα με εσάς, με αυτήν την παρέα. Δεν γνωρίζω τίποτα, αλλά για πες μου».

Εκεί ακριβώς μου ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιοι ξένοι (σ.σ. CCC) , οι οποίοι τους ενδιαφέρει να έχουν κι αυτοί μια συμμετοχή στο κανάλι και θα βάλουν και χρήματα, οπότε μας εξυπηρετεί. Το κανάλι δικό μας θα είναι. Μου ανέφερε και τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα, δεν τους ήξερα, δεν τους γνώριζα. Με τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος, είπα «ας πάει κι αυτό». Από τον Αύγουστο, χωρίς ακόμα να έχω γνωρίσει κανέναν από αυτούς, με φώναξε «Θέλω να σε ενημερώσω να συναντηθείς με αυτούς τους ανθρώπους». Πράγματι με φώναξε, με ενημέρωσε και πήγα σε ένα ραντεβού στο Πόρτο Χέλι, όπου συναντήθηκα με κάποιους από αυτούς.

— Τον Παππά τον έβλεπα στο Μέγαρο Μαξίμου, στο σπίτι μου, στο εξοχικό του. Παντού

Στ Κελέτσης: Όταν σας φώναξε ο κ. Παππάς για να σας πει να συναντηθείτε, πού τον είδατε;

Χρ. Καλογρίτσας: Με τον κ. Παππά συναντιόμουν παντού.

Στ. Κελέτσης: Δηλαδή, τι; Ερχόταν στο γραφείο σας, στην επιχείρησή σας; Πηγαίνατε εσείς στο Μαξίμου;

Χρ. Καλογρίτσας: Με τον κ. Παππά ήμασταν φίλοι και τον κ. Παππά τον συναντούσα στο σπίτι του, στο σπίτι μου, στο γραφείο μου, στο Μαξίμου. Τον κ. Παππά τον συναντούσα παντού, στις ταβέρνες, παντού, στο εξοχικό μου, στο εξοχικό του. Συναντιόμασταν παντού. Ως προς το τι και πώς, θα κοιτάξω τα χαρτιά μου, γιατί σήμερα δεν ήρθα με σημειώσεις. Λόγω του ότι ήμουν αυτές τις μέρες όχι καλά στην υγεία, δεν το κούρασα πολύ.

Στ. Κελέτσης: Εν πάση περιπτώσει, σε κάποια από αυτές τις συναντήσεις…

Χρ. Καλογρίτσας: Αν αυτό είναι αναγκαίο να βρεθεί, θα βρεθεί.

Στ. Κελέτσης: Ωραία. Εν πάση περιπτώσει, εσείς λέγατε έτσι και αλλιώς ότι βρισκόσασταν πολλές φορές.

Χρ. Καλογρίτσας: Βεβαίως.

— Από τον κ. Παππά πήρα συγκεκριμένες οδηγίες για την CCC

Στ. Κελέτσης: Σας κανόνισε, λοιπόν, να βρεθείτε με την άλλη πλευρά, την επιχειρηματική, που θα έβαζε τα χρήματα, στο Πόρτο Χέλι. Αυτό μας λέγατε;

Χρ. Καλογρίτσας: Στο Πόρτο Χέλι. Ήρθαν κάποιοι άνθρωποι σταλμένοι από την άλλη μεριά και δυο δικά μου αυτοκίνητα με τον οδηγό μου, εν πάση περιπτώσει κ.λπ., τους χώσαμε όλους μέσα και πήγαμε στο Πόρτο Χέλι. Εκεί για πρώτη φορά συνάντησα έναν επιχειρηματία και επειδή από τον κ. Παππά είχα πάρει συγκεκριμένες οδηγίες, άρα αυτά τα οποία θα έπρεπε να πω ήταν ελάχιστα. Είπα αυτά τα ελάχιστα, δώσαμε τα χέρια μας, ήπιαμε και κάτι ποτά εκεί τα οποία μας έβαλαν και κάτι μεζέδες και σηκωθήκαμε και φύγαμε.

Στ. Κελέτσης: Μια διευκρίνιση μόνο: Με τον κ. Τόμπρα πήγατε στο Πόρτο Χέλι;

Χρ. Καλογρίτσας: Ήταν και αυτός. Εκεί υπήρχε μια συμφωνία φτιαγμένη, την οποία αυτός ο κύριος εκεί που συναντήσαμε -και άλλοι ήταν- ήθελε να επαναλάβει. Και την επανέλαβε. Εγώ αγγλικά δεν μιλώ. Μιλώ μόνο καρδιτσιώτικα και εκεί συνεννοούμαι καλά. Εδώ μπορεί να δυσκολευτείτε λίγο να με καταλάβετε.

— Εμένα μου ζήτησε ο Νίκος -εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομά μου— να μείνει το όνομά μου μπροστά, ως μπροστινός

Σε άλλο σημείο ο μάρτυρας επανέλαβε ότι λειτουργούσε υπο την καθοδήγηση του τότε υπουργού ο οποίος του είχε ζητήσει να τεθεί «μπροστινός» στην όλη επιχείρηση

Χρ. Καλογρίτσας: Εμένα μου ζήτησε ο Νίκος -εγώ αυτό που έβαζα ήταν το όνομά μου- να μείνει το όνομά μου μπροστά, ως μπροστινός, έστω και αν έμπαιναν αυτοί.

Στ. Κελέτσης: Ποιος το ζήτησε αυτό;

Χρ. Καλογρίτσας: Ο Νίκος Παππάς. Και τα άλλα παιδιά εκεί. Και αυτό δέχτηκα τελικά. Έκανα αυτή την υποχώρηση και το δέχτηκα, παρότι είχα την αντίρρησή μου.

Στ. Κελέτσης: Άρα, ήταν μετά από επιμονή του Παππά αυτή η όλη εξέλιξη, το να παραμείνετε σε αυτό το εγχείρημα.

Χρ. Καλογρίτσας: Ένα-ένα. Η δική συμμετοχή, όπως έχει γραφτεί κ.λπ., ως μπροστινός, ως οτιδήποτε κ.λπ., εγώ, ως πειθαρχημένος κομματικά μπήκα εκεί, γιατί έτσι είχα μάθει από το ΚΚΕ, να πειθαρχώ όσο ήμουνα εκεί. Είχα τη σχέση μου με ανθρώπους ιστορικούς, τους οποίους τίμησα στο έπακρον και με τίμησαν. Είναι κάτι το οποίο δεν αποδιέται.

Όταν έφτασε με τους Άραβες, πραγματικά δεν είδα καλά αυτό το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή, αλλά και μετά στην πορεία, όταν χρειάστηκε να πληροφορηθώ για να συζητήσουμε για αυτούς. Παρόλα αυτά, είπα εντάξει.

— Εικονικότατη η υπεργολαβία με την CCC

— Πάντα κάποιος κατασκευαστής, κάποιος εργολάβος, κάποιος επιχειρηματίας, όταν έρχεται και το δικό του κόμμα στην εξουσία όλο και είναι και πιο χαρούμενος

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε λεπτομέρειες της συνεργασίας του με την CCC λέγοντας ότι η επαφή του με την οικογένεια Χούρι δεν προέκυψε μετά από δική του επιθυμία αλλά λόγω των σχετικών εντολών που δέχθηκε τότε από την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράφηκε – όπως είπε — και η εικονική σύμβαση υπεργολαβίας κατασκευαστικών έργων προκειμένου να δικαιολογηθεί η χρηματοδότηση του τηλεοπτικού σταθμού. Ο ίδιος άλλωστε, είπε πως δεν είχε ανάγκη από ανάληψη έργων στο εξωτερικό καθώς εκείνη την περίοδο η επιχείρησή του είχε καλή πορεία ενώ μόλις είχε ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ γεγονός που τον έκανε να αισιοδοξεί για ακόμα καλύτερες ημέρες.

«Μέχρι το 2014 ήμουν ένας από τους πιο ονομαστούς εργολάβους-κατασκευαστές στην Ελλάδα, έχοντας κάνει πολλά και μεγάλα έργα τα οποία τα απέδωσα όλα. Καμία έκδοση μέχρι τότε, καμία εγγυητική επιστολή να καταπέσει, καμία. Είχα ένα μητρώο κατασκευαστού άριστο και τέλειο» φέρεται να είπε ο κ. Καλογρίτσας για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Άρα, με «βάρεσε κατακούτελα ο ήλιος» το καλοκαίρι του 2016; «Οσμίστηκα» τους Άραβες που ήταν στην Ελλάδα και όταν πληροφορήθηκα –δεν μ’ άρεσαν κιόλας- πήγα και τους βρήκα για να μου δώσουν ένα έργο δήθεν 50 εκατομμύρια και αμέσως –και μάλιστα με τόσο βιαστικές διαδικασίες- όπου τους γνώρισα στις 24 και το έργο υπογράφηκε στις 22 κ.λπ.; Εβρέθη μια τεχνική από αυτούς να υπογραφεί ένα έργο εικονικότατο για να προχωρήσει η διαδικασία της συμμετοχής τους σ’ αυτό το κανάλι. Για τη δική τους συμμετοχή. Δεν είχα καμία σχέση και ούτε με ενδιέφερε. Και τη δε εγγυητική επιστολή –επειδή συμμετείχα στη διαδικασία- στήριζα τα παιδιά της διαδικασίας, γιατί είχα το όνομά μου και δεν ήθελα να βρεθώ από τη μια μέρα στην άλλη ρεζίλης και ξεφτίλης, όπως προσπαθεί να με κάνει τώρα ο κ. Πολάκης. Αυτό ήθελα να πω. Άρα, επειδή εδώ προσπαθείτε να βρείτε αν αυτή η σύμβαση ήταν εικονική ή αν κάποιοι αγάπησαν εμένα και ήθελαν να μου δώσουν ένα έργο ή αν εγώ εκείνη τη στιγμή υπέφερα από έργα και έπρεπε να πάω και στο εξωτερικό να πάρω έργα… Πρέπει να σας πω ότι εκείνη η στιγμή ήταν μια καλή στιγμή για μένα, είχα έργα» και να υπογραμμίσει: «Πάντα κάποιος κατασκευαστής, κάποιος εργολάβος, κάποιος επιχειρηματίας, χωρίς αυτό να θέλει να πει τίποτα και να υπαινίσσεται τίποτα απολύτως, όταν έρχεται και το δικό του κόμμα στην εξουσία όλο και είναι και πιο χαρούμενος, όχι γιατί θα έχει χάρες, βοήθεια κ.λπ. Είναι χαρούμενος για οποιονδήποτε λόγο. Δήμαρχο βγάζεις στο δικό σου χωριό και είσαι χαρούμενος και ας μην πάρεις ποτέ κανένα έργο. Όμως, είσαι χαρούμενος. Αυτό ήθελα να πω. Δεν είχα κανέναν λόγο να βγω στο εξωτερικό και να πάω και να κάνω έργα. Επομένως, ούτε ήξερα αυτό το έργο πού είναι, ούτε ήξερα αν υπάρχει έργο. Ξέρω ότι δεν υπήρχε έργο τελικά. Έτσι έμαθα αυτά τα χρόνια».

— Μετά την αποτυχία του «σχεδίου Παππά» για κανάλι ξεκίνησε ο πόλεμος

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλογρίτσα, η ομαλή πορεία της εταιρείας του ανετράπη ξαφνικά μετά τις αποκαλύψεις για τα περίφημα «βοσκοτόπια» περίοδος κατά την οποία ήθελε να ξορκίσει και κάθε σχέση μαζί του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χρ. Καλογρίτσας: Έφτασε η ημερομηνία όπου δεν πήραν το κανάλι και άρχισε η καθύβριση της οικογένειάς μου, εμού, των εταιρειών μου. Την επομένη κιόλας, ενώ είχα επί εικοσαετία και πλέον πιστώσεις από τράπεζες και προχωρούσα δυνατά, οι τράπεζες μου έκοψαν όλες αμέσως τα πάντα. Εντολές εξυπηρετούσαν.

Στ. Κελέτσης: Κάποιοι παρενέβαιναν εναντίον σας δηλαδή;

Χρ. Καλογρίτσας: Γνωστοί και μη εξαιρετέοι.

Θ. Τζάκρη:, ποιος σας έκοψε τις πιστώσεις. Αυτό που πάτε να πείτε και δεν το λέτε. Για πείτε μας εδώ.

Χρ. Καλογρίτσας: Το είπα, το είπα.

Θ. Τζάκρη: Ποιος είναι αυτός; Δεν λέτε το όνομά του.

Χρ. Καλογρίτσας: Αυτοί που σας είπα και οι οποίοι μου ζήτησαν τη συνεργασία μου.

Π. Πολάκης: Τον έβαλε η παρέα, πήρε το κανάλι και του έκοψαν την πίστωση!

Λ. Τζαβδαρίδης: Βγήκαν τα βοσκοτόπια, βγήκαν αυτά, τον πούλησαν τον άνθρωπο. Αδιάβαστο τον έστειλαν!

— Τα sms με τον Ν. Παππά και τα emails που… «καίνε»

— Οι προξενητάδες του Μεγάρου Μαξίμου μου κατέστρεψαν την οικογένεια

Ο κ. Καλογρίτσας επανέλαβε ότι η συνεργασία του με την εταιρεία CCC έγινε κατόπιν «συγκεκριμένων εντολών» του κ. Νίκου Παππά. Με τον οποίο είπε ότι «Με τον Νίκο τον Παππά αλλάζαμε sms».

Ωστόσο παρά τον ξεκάθαρο ρόλο που είχε ο ίδιος στην όλη υπόθεση, όταν η συνεργασία με την λιβανέζικη εταιρεία ναυάγησε, ο ΣΥΡΙΖΑ του γύρισε την πλάτη. Εντύπωση μάλιστα προκάλεσε το γεγονός ότι ο μάρτυρας επαναλάμβανε συνεχώς ότι παρά την πλήρη γνώση που είχε για όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και την εμπλοκή σε αυτήν πολιτικών προσώπων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προτίμησε να μην μιλήσει προκειμένου να μην κατηγορηθεί για προδοσία.

«Είναι αυτό που λέμε, αυτοί ήρξατο χειρών αδίκων. Δηλαδή, αυτοί οι Άραβες. Εγώ βρέθηκα, εν πάση περιπτώσει, από εκεί το 2020, αφού κατακρεουργήθηκα, αφού δολοφονήθηκα. Μάλιστα, είχα πει στην οικογένειά μου ότι ο Θεός όταν σε σκοτώνει, σου παίρνει τη ζωή και πας όπου πας. Οι φίλοι μας, μας σκότωσαν, αλλά μας αφήσαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Αν το καταλαβαίνετε αυτό. Το 2020, αφού επί τέσσερα-πέντε χρόνια σιώπησα, δεν είπα ούτε μία λέξη προς καμία κατεύθυνση, πουθενά και ας θυμηθούν ότι είπα μία λέξη για οποιονδήποτε ο Παύλος, η Τζάκρη κ.λπ. Ούτε μία λέξη πουθενά. Υπέφερα, γιατί αυτή ήταν η παιδεία μου, η κουλτούρα μου, αυτή ήταν η πορεία μου. Αυτή ήταν η πορεία μου στο τιμημένο ΚΚΕ και πήγα μετά στον ΣΥΡΙΖΑ, που είπαμε να κάνουμε την μεγάλη Αριστερά με τα πιτσιρίκια. Συγγνώμη, για τη λέξη «πιτσιρίκια», με τα νέα παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά».

Σε άλλο σημείο είπε:

Χρ. Καλογρίτσας: «Πριν προχωρήσουν αυτά τα θέματα, είχα ειδοποιήσει και τους προξενητάδες (σ.σ. Μ. Μαξίμου), παρ’ όλο που είχα σταματήσει να έχω σχέσεις εγκαρδιότητας κ.λπ., παιδιά, σταματάτε τους, γιατί… […] Ειδοποίησα παντού, αλλά δεν εισακούστηκα. Τελικά, απ’ ό,τι κατάλαβα, εκεί λένε, «α, τον έχουμε αφήσει τέσσερα-πέντε χρόνια να αναπνέει και να ζει την καταστροφή του, μήπως τελικά ο τύπος δεν θέλει να πεθάνει και του αρέσει αυτή η κατάσταση; Ας τον πεθάνουμε.». Και ήρθαν πάλι να εκκινήσουν καινούργιο διασυρμό με εφημερίδες…»

Στ. Κελέτσης: Οι «προξενητές» τι κάνανε λοιπόν; Δεν παρενέβησαν;

Χρ. Καλογρίτσας: Εκ του αποτελέσματος, δεν παρενέβησαν. Διότι οι άλλοι προχώρησαν στα δικαστήρια και έκαναν και απάτη επί ελληνικού δικαστηρίου. Τελείωσε. Άρα, τότε εγώ έπρεπε κάποια στιγμή να αποφασίσω. Δεύτερο θάνατο ολοκληρωμένο κλπ, όπου στα πρώτα τέσσερα χρόνια τα παιδιά μου και τα τρία μπήκαν σε εντατικές; Τα παιδιά μου και τα τρία μπήκαν σε εντατικές, με εγχειρήσεις τα δύο στον εγκέφαλο και τα άλλα, άσε… Μου κατέστρεψαν την οικογένεια. Όχι, δεν παρενέβηκαν. Έκαναν αυτήν την απάτη. Τώρα έλα, Παύλο, να ακούσεις. Τώρα υποχρεώθηκα να βρεθώ σήμερα εδώ, να πω πέντε κουβέντες, στο δικαστήριο δηλαδή, να πω ότι αυτά τα πράγματα είναι ψεύτικα. Πήγαμε και μήνυσα τους κυρίους αυτούς, τους απατεώνες, τους ψεύτες, αυτούς που υφάρπαξαν αυτά και προχώρησα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία δυστυχώς καταρρίπτονται τούτα. Δυστυχώς οι «προξενητάδες» δεν είχαν καταλάβει ότι από την πρώτη στιγμή είχαμε αντιδράσει και δεν πήγαμε εκεί και θεώρησαν ότι μια χαρά, μας κέρδισαν οι Άραβες τα 3 εκατομμύρια. Μούντζες κακές, που λένε. Εδώ είμαστε, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή και γι’ αυτό είμαι σήμερα εδώ, με πολύ μεγάλη μου λύπη, με πολύ μεγάλη μου στεναχώρια, με όλα αυτά τα πολύ μεγάλα. Επομένως, αν κάποιοι ψάχνουν να βρουν στοιχεία αν αυτή η εργολαβία ήταν πραγματική εργολαβία ή εικονική, πιστεύω ότι και οι άλλοι μάρτυρες έδωσαν στοιχεία, φαντάζομαι, αλλά και εγώ θα δώσω στοιχεία, με τα οποία, όταν χρειαστεί, θα αποδείξω ακριβώς ότι δεν είχα καμία σχέση με αυτό. Έλεγα –Παύλο, θέλω να το ακούσεις αυτό, θα σου τα πει η κ. Τζάκρη- ότι οι Άραβες είναι οι πρώτοι που στα δικαστήρια της Ελβετίας έστειλαν mail, sms κλπ που ανταλλάσσονταν τότε. Ήρξαντο χειρών αδίκων, που λέμε, να κάνουν αυτήν τη διαδικασία. Μας τα στείλανε επιλεγμένα… Επειδή οι Άραβες έστειλαν κατ’ επιλογήν έξω mail, sms κλπ, μετά έμαθα ότι ο Τόμπρας έφερε τα μη επιλεγμένα από αυτούς, τα πρόσθετα εδώ. Έτσι έμαθα. Στάλθηκαν αυτά. Είμαι υποχρεωμένος και εγώ να απαντήσω με τον ίδιο τρόπο. Άρα, ξέρω ότι όταν δώσω κάποιο sms ή κάποιο mail, μπορούν να μου πουν «πω, πω, έδωσε».

Σε εκείνο το σημείο ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να εμφάνισε φάκελο με τα στοιχεία της προσωπικής αλληλογραφίας επιδεικνύοντάς τον προς την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη.

Χρ. Καλογρίτσας: Κυρία Τζάκρη…

Στ. Κελέτσης: Αυτά τι είναι; Sms και email;

Χρ. Καλογρίτσας: Προσωπικά, προσωπικά. Όχι, δεν θα τα καταθέσω. Τα είχα αρχειοθετημένα εδώ και κατά λάθος τα έφερα μαζί μου.

Στ. Κελέτσης: Αφού όμως μας τα επιδεικνύετε…

Χρ. Καλογρίτσας: Δεν σας τα επέδειξα στην Επιτροπή. Ήθελα να πω κάτι στην κ. Τζάκρη. Βέβαια. Αν ο Νίκος ο Παππάς δεν έρθει να πει ότι αυτός έκανε ό,τι έκανα εγώ για πάρτη τους, τότε είμαι υποχρεωμένος κάτι να κάνω κι εγώ.

Στ. Κελέτσης: Ναι, κοιτάξτε. Υπονοείτε τώρα ότι αυτά τα sms τα έχετε ανταλλάξει με τον κ. Παππά.

Χρ. Καλογρίτσας: Ξέρετε τι γίνεται, κύριε Πρόεδρε; Είναι έτοιμοι τώρα να πουν φράσεις «πρόδωσε, έκανε, έφτιαξε». Οι κύριοι δεν ξέρουν τι θα πει ξύλο.

— Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει το στόμα του Καλογρίτσα

Πάντως, σε αρκετά σημεία η κατάθεση του κ. Καλογρίτσα διακόπηκε από παρεμβάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Παύλου Πολάκη ο οποίος επιτέθηκε στον μάρτυρα κατηγορώντας τον για τις αποκαλύψεις κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Π. Πολάκης: Έχεις καταλάβει σύντροφε, τι φανάρι βαστάς στον Πλεύρη; Αφού το πας έτσι, έχεις καταλάβει;

Α. Πλεύρης: Δεν βαστάει φανάρι.

Π. Πολάκης: Χρησιμοποιείς τη λέξη «σύντροφος». Έχεις καταλάβει τι κάνεις εδώ σήμερα; Έχεις καταλάβει ότι τους κρατάς το φανάρι για να στήσουν προανακριτική; Επειδή δεν θέλεις να δώσεις τα 3 εκατομμύρια στους Άραβες έστησαν την προανακριτική, σύντροφε!

Χρ. Καλογρίτσας: Εσείς βάζετε το σύντροφε σε εισαγωγικά και εγώ το βάζω έτσι το σύντροφε…. Δώσε ραπόρτο και φέρε όποιον θέλεις.

Π. Πολάκης: Επειδή δεν θέλεις να δώσεις τα 3 εκατομμύρια στους Άραβες, στήσατε προανακριτική.

Σε άλλο σημείο δε ο κ. Καλογρότσας φέρεται να είπε: « Ήρθα εδώ στη Βουλή, σας σέβομαι πολύ -αυτή τη διαδικασία δεν ήθελα ποτέ να τη ζήσω-, όμως όχι και να μου κάνει ο Πολάκης επειδή είναι φίλος του Νίκου και του κουμπάρου μου του Χρήστου (Σπίρτζη). Τους γνώρισες πολύ μετά από μένα.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: