Κεφαλογιάννη: Είναι προφανές ότι στηρίζουμε Παυλόπουλο για το αξίωμα του ΠτΔ

Ο κ. Παυλόπουλος είναι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται ούτως ή άλλως από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και αντιλαμβάνεστε ότι είναι προφανές ότι τον στηρίζουμε, εάν επαναπροταθεί για το αξίωμα αυτό, που κατέχει κι αυτή τη στιγμή», δήλωσε η τομεάρχης Αθλητισμού και Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α” Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Με αφορμή και την απάντηση του πρωθυπουργού στη χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη ότι θα ξαναπρότεινε τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κ. Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε «υποκριτικό ο κ. Τσίπρας να εμφανίζεται τώρα ως υπερασπιστής των θεσμών, όταν ο ίδιος έχει δείξει ότι δεν έχει κανέναν σεβασμό στους θεσμούς», υπενθυμίζοντας ότι «το 2014, ενώ η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ολοκληρώσει λίγο παραπάνω από το μέσο της θητείας της, έπεσε λόγω της αδυναμίας της να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί την εποχή εκείνη ο κ. Τσίπρας είχε πει πως όποιος κι αν προταθεί ως Πρόεδρος δεν πρόκειται να τον ψηφίσει».

«Θα μπορούσε κάλλιστα την εποχή εκείνη να έχει υπάρξει και μια συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα και ζητάει την αυξημένη πλειοψηφία για να είχαμε εκλέξει, ενδεχομένως από τότε, τον κ. Παυλόπουλο, τον οποίο πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές», εξήγησε.

Αναφορικά με την πρόθεση να καταθέσει η Νέα Δημοκρατία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ενόψει της ψηφοφορίας για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η κ. Κεφαλογιάννη διευκρίνισε: «Ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών ισοδυναμεί με ψήφο στην κυβέρνηση που διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε την εθνικά επιζήμια αυτή συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, το εργαλείο της κατάθεσης ψήφου δυσπιστίας προς την κυβέρνηση είναι ένα όπλο στα χέρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο θα ενεργοποιήσουμε εάν και εφόσον χρειαστεί. Διότι, αυτό που λέμε είναι, ότι αν ο κ. Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, τότε μόνο δύο δρόμοι υπάρχουν: είτε να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε να πάμε σε εκλογές. Άρα περιμένουμε να δούμε και τι θα πράξει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κι εάν έχει την πολιτική ευθιξία να αντιληφθεί ότι μία κυβέρνηση στην οποία δεν υπάρχει εμπιστοσύνη της Βουλής ουσιαστικά πρέπει να δρομολογήσει τις εξελίξεις για να πάμε στις εκλογές, έτσι ώστε να προκύψει μία κυβέρνηση που θα μπορέσει να φέρει τη σταθερότητα στη χώρα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και να τη λάβει με τις θετικές ψήφους βουλευτών ανεξάρτητων ή άλλων κομμάτων, η βουλευτής παρατήρησε ότι «είναι σαν να προσπαθεί να κρατηθεί με κάθε τρόπο στην εξουσία, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση να παραμείνει στην εξουσία» και σημείωσε ότι «όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχασε τη δεδηλωμένη στη Βουλή προκήρυξε εκλογές».

«Είναι ακριβώς αυτό που λέμε σήμερα, ότι από τη στιγμή που χάνεις τη δεδηλωμένη δεν μπορείς να γαντζώνεσαι στην εξουσία με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Υπάρχουν τα συνταγματικά εργαλεία, αλλά το Σύνταγμα ουσιαστικά, αν το ερμηνεύσουμε πολιτικά, αυτό που θέλει να δώσει είναι τη δυνατότητα να μην υπάρχει ακυβερνησία στη χώρα και μία κυβέρνηση τέτοια το μόνο που πρέπει να μπορεί να κάνει είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές».

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: