Καβάλα: Αποκλεισμένη η περιοχή της συντριβής του Αντόνοφ – Στο σημείο και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος»

Η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της — Παραμένουν εκτός τάσης 7 υποσταθμοί που επηρεάζουν 10 επιχειρήσεις και 20 κατοικίες πλησίον του τόπου του ατυχήματος — Αποκαταστάθηκε και το πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο

Αποκλεισμένη παραμένει η περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Αντόνοφ δυτικά της Καβάλας.

Οι τοπικές αρχές μπορεί βρίσκονται εν αναμονή της άφιξης του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής και Χημικής άμυνας του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος και θα ελέγξει την άσπρη σκόνη που υπάρχει διάσπαρτη γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους και θα αποφανθεί για την επικινδυνότητα της, αλλά συνεχίζει να δουλεύει για την ασφάλεια της περιοχής. Η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της καθώς παραμένουν εκτός τάσης 7 υποσταθμοί που επηρεάζουν 10 επιχειρήσεις και 20 κατοικίες πλησίον του τόπου του ατυχήματος. Επίσης αποκαταστάθηκε και το πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση για την πτώση του αεροσκάφους και τις ενέργειες δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται ότι σε σχέση με την πτώση αεροσκάφους που σημειώθηκε χθες το βράδυ (ενημέρωση ΕΣΚΕΔΙΚ 23.00) ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, άμεσα μετέβησαν στο σημείο 15 Πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ ακολούθησαν επιπλέον πυροσβεστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών ομάδων από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones). Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.

Επιτόπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 30 Πυροσβέστες και δυνάμεις των δύο ΕΜΑΚ, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ. Συνδρομή παρέχουν, επίσης, ελικόπτερα του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ).

Άμεσα συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, με συμμετοχή όλων των τοπικών δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παγγαίου και στις 02.45, με μήνυμα μέσω του 112, ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς που ακολούθησε την πρόσκρουση. Παρακαλούνται οι κάτοικοι να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών.

Όλες οι έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Από την πρώτη στιγμή ακολουθήθηκαν όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ενώ σε διαρκή επικοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς.

Στην περιοχή βρίσκονται, ακόμη, μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα και Λιτόχωρο, ενώ προωθείται αντίστοιχη ομάδα από Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή μεταβαίνει ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής — Βιολογικής — Χημικής) Άμυνας (8 άτομα τμήμα ανίχνευσης, 4 άτομα τμήμα απολύμανσης, 2 άτομα ΥΓ) από Αθήνα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή έχει αποκατασταθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος, ενώ παραμένουν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή πλησίον του τόπου του ατυχήματος.

Επίσης, κατόπιν ενεργειών του Δήμου, σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκαταστάθηκε και μικρό πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής.

Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι Υπηρεσίες Υγείας της περιοχής, ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός.

Σχετικά με το πλήρωμα του αεροσκάφους, αποτελείτο από οκτώ άτομα ουκρανικής καταγωγής.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: