Κατσικάκι Λαµπρής, γεµιστό


Πασχαλινό κατσικάκι γεμιστό με τυριά, μια νοστιμιά γεμάτη μυρωδιές και γεύσεις που σίγουρα αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε

Υλικά Συνταγής

  • 1 κατσικάκι γάλακτος γύρω στα 5 κιλά
  • 1 συκωταριά από το κατσίκι
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι μάραθο
  • ½ ματσάκι άνηθο
  • ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο
  • 250 γραμ. φέτα
  • 250 γραμ. φρ. μυζήθρα
  • 6 αυγά
  • πατάτες για το γαρνίρισμα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 λεμόνια

Εκτέλεση

Για το πασχαλινό κατσικάκι γεμιστό με τυριά, ζεματίζουμε πρώτα τη συκωταριά σε νερό που βράζει για 6΄-8 και την αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε τις συμφύσεις και την ψιλοκόβουμε.

Κόβουμε τα λεμόνια στη μέση και τα στύβουμε πάνω στο κατσικάκι και μέσα στην κοιλιά. Τρίβουμε πολύ καλά το κρέας με το χυμό του λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε το κατσικάκι καλά, μέσα κι έξω.

Για τη γέμιση

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Σε χαμηλή φωτιά τ’ αφήνουμε να μαραθούν για 8΄-10΄, χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 6΄-8΄ επιπλέον. Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά (μάραθο, άνηθο, δυόσμο). Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Σε λεκάνη θρυμματίζουμε τα τυριά, προσθέτουμε τη γέμιση (κρύα) και τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Γεμίζουμε την κοιλιά του κατσικιού και τη ράβουμε ή τη στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες. Τοποθετούμε το κατσίκι πλαγιαστό στο ταψί του φούρνου.

Καθαρίζουμε τις πατάτες και αφού τις πλύνουμε, τις σπάμε με μπάτη ή σφυρί, να ανοίξουν, κάνοντας αγριάδες στην επιφάνειά τους. Έπειτα τις αραδιάζουμε τριγύρω στο κρέας. Περιχύνουμε με τα λεμόνια που στράγγισαν όταν τρίψαμε το κατσίκι. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και περιχύνουμε το ταψί με το υπόλοιπο μισό φλ. ελαιόλαδο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230οC σε αντιστάσεις. Ψήνουμε για 35΄-40΄ και ύστερα χαμηλώνουμε στους 200οC. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2,5 ώρες, αλείφοντας πότε πότε το κρέας και τις πατάτες με τα υγρά του ταψιού. Όταν ψηθούν, αφαιρούμε τη γέμιση και τεμαχίζουμε το κατσικάκι. Το σερβίρουμε σε πιατέλα.

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: