Κατρούγκαλος: Σε εγρήγορση, αλλά χωρίς φόβο με την Τουρκία

«Πάντοτε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση με το δύσκολο γείτονα που έχουμε, αλλά χωρίς φόβο» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτιμώντας ότι η Τουρκία «δεν επιδιώκει αυτή τη στιγμή θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο». Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» ο κ. Κατρουγκαλος εξήγησε ότι από ελληνικής πλευράς πραγματοποιείται «κάθε αναγκαία διπλωματική ενέργεια, ούτως ώστε το μήνυμα να είναι σαφές προς την άλλη πλευρά ούτε να διανοηθεί κάτι τέτοιο».

Αναφορικά με το άρθρο του κ. Σημίτη περί νέων Ιμίων, ανέδειξε ως σημαντική διαφορά, σήμερα σε σχέση με την περίοδο εκείνη, αφενός το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο διπλωματικό κύρος της χώρας μας και αφετέρου την ιδιαίτερη απομόνωση της Τουρκίας, που αντανακλάται στις σχετικές αποφάσεις και δηλώσεις ΕΕ και ΗΠΑ.

Μιλώντας επ΄ αυτού σε άλλη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, επισήμανε πως «κάθε τι που κάνει η Τουρκία στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Κύπρο καταγγέλλεται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τις ΗΠΑ ως παράνομη και προκλητική ενέργεια. Αυτό αποκλείει να γκριζάρει αυτές τις επιλογές». «Όταν αποδοκιμάζεται αυτή η τακτική σου, είναι προφανές ότι δεν δημιουργείς τετελεσμένα γεγονότα, αντίθετα εντείνεις την απομόνωσή σου» προσέθεσε.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «έχουμε εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη διεθνή στήριξη από ποτέ, ώστε να μην υπάρχει καμία απολύτως, όχι απλώς ανάγκη -ποτέ δεν υπάρχει ανάγκη να υποχωρήσεις στα εθνικά σου δίκαια- αλλά ούτε καν τέτοια πιθανότητα».

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «πάντα ήταν και παραμένουν σε άριστο επίπεδο», με «απόλυτη συναντίληψη και κοινή χάραξη στρατηγικής», ενώ ανέδειξε τη σημασία των τριμερών συνεργασιών: «Οι τριμερείς μας συνεργασίες και ειδικότερα, η τριμερής με Κύπρο και Ισραήλ, με την υποστήριξη και των ΗΠΑ, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως παράγοντας και εξαγωγέας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» είπε και συμπλήρωσε: «Έχουμε εξασφαλίσει και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης στα επικείμενα Συμβούλια και των υπουργών Εξωτερικών και των αρχηγών, ό,τι χρειάζεται απέναντι στις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας».

Επίσης, μιλώντας στην τηλεόραση του «Star» τόνισε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών επισημαίνοντας ότι με αυτή «βγάλαμε από την εξίσωση της αστάθειας τη Βόρεια Μακεδονία» και σημειώνοντας ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αλβανία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για τη σταθερότητα στην περιοχή και για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Πολιτική

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: