Καθοριστική βδομάδα για την συμφωνία- Σύσκεψη στο Μαξίμου για τις διαπραγματεύσεις

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαΐου, με κρίσιμες επαφές και τηλεδιασκέψεις μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Θεσμών. Ο πρωθυπουργός, μετά τη σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, ξεκινά από την Τρίτη το πρωί, σειρά

συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, πριν από τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, αλλά και για τον μηχανισμό του εφεδρικού πακέτου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η πρόταση για αυτόματη δημοσιονομική διόρθωση, σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους, αναμένεται πάντως να κρίνει την επίτευξη συμφωνίας. Η Ελλάδα προσδοκά ότι, με τον «κόφτη» των δημοσίων δαπανών, με τον οποίο συμφωνεί, θα ισοσταθμιστεί η απαίτηση του ΔΝΤ για τη λήψη προληπτικών μέτρων.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση , κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.

Την Τρίτη του Πάσχα, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017, ενώ την Τετάρτη του Πάσχα, ενδεχομένως, να γίνει «μίνι» Σύνοδο Κορυφής του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν Ντράγκι, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup.

Εάν υπάρξει «πράσινο φως» στο Eurogroup και προχωρήσει η αξιολόγηση, τότε αναμένεται να εγκριθεί η αποδέσμευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Θα προηγηθεί ωστόσο η ψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις αλλαγές σε ασφαλιστικό και φορολογικό, πιθανότατα την 20η Μαΐου

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: