Κατέληξε 83χρονη από κορονοϊό: Στους 194 οι νεκροί στην Ελλάδα

Μια 83χρονη κατέληξε από κορονοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στους 194.

Η ηλικιωμένη νοσηλευόταν στη ΜΕΘ διασωληνωμένη σύμφωνα με το grtimes.gr

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο θύμα από κορoνοϊό στη χώρα μας ήταν μία 82χρονη, η οποία κατέληξε στο Σωτηρία στις 6 Ιουλίου.

O κορονοϊός επιστρέφει μαζί και η ενημέρωση από το Νίκο Χαρδαλιά – Τα κρούσματα στην Αττική και ο δείκτης Rt

Στην τελευταία κοινή τους συνέντευξη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όταν μας ξαναδείτε δεν θα είναι για καλό».

Αυτή τη δήλωση θυμήθηκαν αρκετοί στην είδηση ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέρχεται στις δια ζώσης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας κάθε Τρίτη στις 6 το απόγευμα.

Σε αυτή τη φάση κρίνεται σκόπιμο η ενημέρωση να αφορά τα επιχειρησιακά δεδομένα, διευκρίνισε ο κ. Πέτσας σε ερώτηση για το εάν θα συμμετέχει και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας για ενδεχόμενη παρουσία του: «Αν κριθεί αναγκαίο στην πορεία θα το εξετάσουμε».

Για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους, ο κ. Πέτσας είπε πως δεν υπάρχει εισήγηση από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων αλλά μεμονωμένες απόψεις. Αυτό που αποφασίστηκε, διευκρίνισε, είναι η αυστηρή εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου.

Η πορεία των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι σταθερά ανοδική τα τελευταία 24ωρα, ενώ την ίδια ώρα 14 ασθενείς εξακολουθούν να δίνουν «μάχη» στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προβληματισμό εγείρει επίσης και το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων διπλασιάστηκαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Η Αττική στο επίκεντρο

Σύμφωνα με την χθεσινή και τελευταία ενημέρωση κρουσμάτων Covid-19 από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 35 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Από αυτά τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ δεν έχει καταγραφεί κάποιος θάνατος.

Συνολικά τα θύματα είναι 193 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.939.

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Πιο αναλυτικά, από τα 35 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τα 13 εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, τα πέντε ήταν εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, τα δέκα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, τα τρία κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και από ένα κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας και στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση, το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 14 (78.6% άνδρες).

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Από το σύνολο των 3939 κρουσμάτων, 1069 (27.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2035 (51.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Αυξημένα κρούσματα αλλά σταθερά χαμηλός ο δείκτης Rt

Σύμφωνα με την 9η έκθεση του Παρατηρητηρίου για τον κορονοϊό, η οποία αφορά το διάστημα 8-15 Ιουλίου, στον άξονα της υγείας και της πολιτικής προστασίας, παρατηρείται αύξηση στον μέσο όρο των ημερησίων κρουσμάτων που πλέον διαμορφώνεται στα 35 κρούσματα ανά ημέρα, από 25 στην προηγούμενη έκθεση.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός δείκτης Rt βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1 (στο 0,4).

Η παραμονή του δείκτη σε επίπεδα χαμηλότερα της μονάδας και το γεγονός ότι συνυπάρχει με αυξημένο σε σχέση με την τελευταία έκθεση του παρατηρητηρίου, ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, δείχνει ότι συνολικά η πορεία της επιδημίας δεν φαίνεται να επηρεάστηκε σημαντικά από την αύξηση του ποσοστού των επαφών.

Σημειώνεται ότι σε ημερήσια βάση σημαντικός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται ανά την Ελλάδα, π.χ. Ξάνθη, Καστοριά, Αττική, Θεσσαλονίκη. Από τις πύλες εισόδου τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών επί του συνόλου δειγμάτων εντοπίζονται στον Προμαχώνα.

Ως εκ τούτου, και δεδομένου του επιδημιολογικού προφίλ των βαλκανικών χωρών συνολικά αποφασίστηκε η διέλευση ανθρώπων από τον Προμαχώνα αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού PCR τεστ. Επιπρόσθετα, η συρροή κρουσμάτων που είχε εντοπιστεί στην Ξάνθη με επίκεντρο τον Εχίνο, μολονότι εξακολουθεί να παράγει νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση, δεν φαίνεται να έχει την ίδια ένταση με τον Ιούνιο.

Την τελευταία εβδομάδα μεταξύ 8ης και 9ης έκθεσης, τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη σημείωσαν αύξηση κρουσμάτων και πλέον κινούνται μεσοσταθμικά περί τα 8 κρούσματα ανά ημέρα. Η αύξηση αυτή των κρουσμάτων επιβάλλει την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ εντείνονται και αυστηροποιούνται πανελλαδικά οι έλεγχοι από μικτά κλιμάκια σε όλους τους χώρους μαζικής συνάθροισης.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ποσοστό πληρότητας απλών κλινών Covid-19 πανελλαδικά είναι 7% και των κλινών ΜΕΘ 13%. Ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων μειώθηκε στο 0,14, με το μέσο όρο ημερών μεταξύ θανάτων να ανέρχεται σε περισσότερες από 6. Υπό αυτό το πρίσμα, ο ρυθμός διπλασιασμού τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων ανήλθε στις 97 από 91 και 94 από 86 μέρες αντίστοιχα, σημειώνοντας πρόσθετη επιβράδυνση σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.

Το πλήθος των τεστ ανά χίλιους κατοίκους αυξήθηκε περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 33 σε 37. Μεσοσταθμικά διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα και οδηγούμενος από την ανάγκη για αυξημένο πλήθος δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από το πλήθος των ελέγχων το 0,7% επιστρέφει θετικό κατά μέσο όρο, όταν τα σχετικά ποσοστά σε Τσεχία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι 2,7%, 1,2% και 1,1% αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα, και για το μεσοδιάστημα μεταξύ όγδοης και ένατης έκθεσης προόδου, στην Ελλάδα διενεργήθηκαν 150 τεστ ανά θετικό κρούσμα όταν π.χ. στην Αυστρία, την Τσεχία και το Βέλγιο τα αντίστοιχα νούμερα πλησίασαν το 80, 37 και 87. Η διασπορά στην Ελλάδα είναι 3,89 (από 2,36) κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, στην Αυστρία 9,17 (από 10,47), στη Τσεχία 8,79 (από 10,15) και στο Βέλγιο 8,52 (από 7,74).

Χιλιάδες τεστ στις πύλες εισόδου

«Από τις πύλες εισόδου, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών δειγμάτων, εντοπίζονται στον Προμαχώνα» είπε ο κ.Πέτσας και συνέχισε: «Για αυτό, με δεδομένη την επιδείνωση του επιδημιολογικού προφίλ των Βαλκανικών χωρών, αποφασίστηκε η διέλευση από τον Προμαχώνα να γίνεται αποκλειστικά με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR).

Στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα, όπως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, σημειώθηκε επίσης, αύξηση κρουσμάτων που πάντως παραμένουν χαμηλά, μεστοσταθμικά, στα 8 κρούσματα ανά ημέρα.

Επίσης, αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των τεστ. Μεσοσταθμικά, διενεργήθηκαν τον Ιούλιο μέχρι στιγμής κατά μέσο όρο 5.000 τεστ ανά ημέρα, αριθμός αυξημένος κατά 1.000 σε σχέση με την προηγούμενο μήνα.

Συμπερασματικά, στο υγειονομικό σκέλος, διαπιστώνεται αύξηση κρουσμάτων, η οποία οφείλεται στα εισαγόμενα κρούσματα, αλλά και στην εσωτερική χαλάρωση. Το γεγονός αυτό, οδήγησε σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία μας, αλλά αυτές παραμένουν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και το κυριότερο, δεν οδηγούν σε απώλειες. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου είχαμε 449 κρούσματα, αλλά μόνο μια απώλεια ζωής».

Αναφορικά με το άνοιγμα της Ελλάδας στον τουρισμό, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε πως καθώς βελτιώνονται τα επιδημιολογικά στοιχεία από τη Σουηδία, οι πτήσεις από τη χώρα θα επιτραπούν από τις 20 Ιουλίου, νωρίτερα δηλαδή από την 22η Ιουλίου που είχε ανακοινωθεί προ ημερών.

Αναφορικά με τα πανηγύρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως θα εξεταστεί στην πορεία αν υπάρχει ανάγκη για παράταση του μέτρου και τον Αύγουστο, «είναι δυναμική εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, οι υπουργοί Βασίλης Κικίλιας και Χάρης Θεοχάρης απουσίαζαν από την χθεσινή σύσκεψη και ο λόγος ήταν ότι η σύσκεψη ήταν επιχειρησιακή, δηλαδή αφορούσε την εφαρμογή του του υφιστάμενου πλαισίου και όχι έκτακτα μέτρα.

ellada

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: