Κατάρρευση πολυκατοικίας στη Φλόριντα: Επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι το κτήριο βυθίζεται

Ερευνητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα είχαν διαπιστώσει ότι το συγκρότημα με θέα στη θάλασσα βυθιζόταν κατά περίπου 2 χιλιοστά τον χρόνο τη δεκαετία του 1990 – Τέσσερις νεκροί και 159 αγνοούμενοι ο μέχρι στιγμής απολογισμός

Προειδοποιήσεις για τη στατικότητα του συγκροτήματος κατοικιών Τσαμπλέιν Τάουερς Σάουθ στο Μαϊάμι είχαν απευθύνει επιστήμονες ήδη από το 2020. Το 12όροφο κτήριο που κατέρρευσε την Πέμπτη, με θέα στη θάλασσα, είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον ερευνητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Φλόριντα, που διαπίστωσαν ότι το συγκρότημα βυθιζόταν κατά περίπου 2 χιλιοστά τον χρόνο τη δεκαετία του 1990, επειδή βρίσκεται σε σημείο με υγρότοπους.

Μάλιστα φέτος, το παραθαλάσσιο κτήριο όφειλε να πιστοποιήσει την ασφάλεια για πρώτη φορά σε 40 χρόνια. Έπρεπε μάλιστα να γίνουν εκτεταμένες επισκευές για σκουριασμένο χάλυβα και καταστραμμένο σκυρόδεμα σε τμήματα της κατασκευής.

Το συγκρότημα κατοικιών πρόσφατα είχε υποβληθεί σε κατασκευαστικές εργασίες στην οροφή, εγείροντας φόβους ότι αυτό προκάλεσε τη συσσώρρευση επιπλέον βάρους στη δομή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της κατάρρευσης. Η αστυνομία του Μαϊάμι έχει ξεκινήσει έρευνα. Αντιδήμαρχος της πόλης ανέφερε ότι το κτήριο πέρασε επιθεώρηση στέγης την Τετάρτη, ήτοι μία ημέρα πριν την κατάρρευση.

Ωστόσο, πολλοί θέτουν ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας και εάν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες στα ερείπια. Τέσσερις νεκροί και 159 αγνοούμενοι είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της κατάρρευσης.


Το συγκρότημα χτίστηκε το 1981 και είχε 136 διαμερίσματα εκ των οποίων τα 80 κατοικούνταν. Την Πέμπτη κατέρρευσαν πάνω από 55 διαμερίσματα. Το συγκρότημα διαθέτει έναν συνδυασμό μόνιμων και εποχικών κατοίκων, πράγμα που δημιουργεί σύγχυση στις αρχές για το πόσα άτομα βρίσκονταν μέσα κατά την κατάρρευση. Αξιωματούχοι πάντως εκτιμούν ότι το κτήριο ήταν ουσιαστικά γεμάτο εκείνη τη στιγμή.

Ο Shimon Wdowinski, καθηγητής Γεωλογίας και Περιβάλλοντος στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, δήλωσε στο USA Today ότι αμέσως μόλις άκουσε ότι κάποιο κτήριο κατέρρευσε, κατάλαβε για ποιο πρόκειται, καθώς το είχε μελετήσει στην έκθεση που δημοσιεύτηκε πέρυσι.

Το συγκρότημα, εξήγησε, βυθιζόταν κατά περίπου 2 χιλιοστά τον χρόνο τη δεκαετία του 1990, λόγω της θέσης του στον υγρότοπο. Ο ρυθμός βύθισης θα μπορούσε να έχει επιβραδυνθεί ή και να επιταχυνθεί από τότε. Ο επιστήμονας πάντως ανέφερε ότι η υποχώρηση της γης δεν θα είχε προκαλέσει την κατάρρευση του κτηρίου.

Η μελέτη είχε δημοσιευτεί τον Απρίλιο του 2020 στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Ocean and Coastal Management» και ήταν μέρος έρευνας για το πώς τα κτήρια στο Μαϊάμι βυθίζονταν με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Κατά την περίοδο της κατάρρευσης, το συγκρότημα διέθετε μονάδες δύο υπνοδωματίων, με τιμές από 600.0000 έως 700.000 δολάρια. Μερικοί έχουν κάνει αγοραπωλησίες άνω των 2 εκατ. δολαρίων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: