«Καταλάβαινα ότι αλλάζει η αναπνοή του πατέρα μου, μέχρι που δεν τον άκουγα πια»

Καθηλώνουν οι περιγραφές της Γιώτας Κότα, του 10χρονου τότε κοριτσιού που στον σεισμό του 1999 θάφτηκε για πολλές ώρες κάτω από τα ερείπια της πολυκατοικίας που έμενε στην Μεταμόρφωση και τελικά έχασε τον πατέρα της, την αδερφή της και τον παππού της.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσάνυχτα» της Ελεονώρας Μελέτη, 20χρόνια μετά, περιέγραψε καρέ καρέ τη στιγμή του σεισμού, τα πρώτα λεπτά που συνειδητοποίησε πως κάτι σοβαρό συμβαίνει.

«16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα ερείπια της πολυκατοικίας της Μεταμόρφωσης [...] Μαυρίσαν όλα σε δευτερόλεπτα. Θυμάμαι μόνο μια ρωγμή στον τοίχο, μόνο αυτό θυμάμαι, μετά σκοτάδι. [...] Όσο περνούσε η ώρα καταλάβαινα ότι αλλάζει η αναπνοή του πατέρα μου, μέχρι που δεν τον άκουγα πια [...] Ο πατέρας μου κάτω από τα χαλάσματα μου μιλούσε και με καθησύχαζε» είπε χαρακτηριστικά.

«Έμεινα 5,5 ώρες κάτω από τα συντρίμμια. Κατάλαβα ότι έπεσε η πολυκατοικία όταν με απεγκλώβισαν. Ήμουν εγκλωβισμένη στα χαλάσματα και πονούσα. Όταν με απεγκλώβισαν αγκάλιασα πολύ δυνατά τη μητέρα μου» είπε.

«Έμαθα για το χαμό της αδερφής μου και του πατέρα μου δύο μέρες μετά από τη μαμά μου. Τον πρώτο καιρό ένιωθα πολύ άσχημα που εγώ ήμουν ζωντανή και οι άλλοι δεν τα κατάφεραν. Τώρα πια δεν φοβάμαι τους σεισμούς, φοβάμαι μην πάθουν κάτι οι δικοί μου άνθρωποι», είπε η Γιώτα Κότα.

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: