«Καταφύγιο» στην Ελλάδα αναζητούν ξένοι επενδυτές

Οι διθυραμβικές κριτικές που γράφονται στα διεθνή μέσα για τον τρόπο που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται ότι αποδίδουν και σε πράξεις, καθώς ολοένα και περισσότεροι ξένοι αγοραστές εκδηλώνουν το ενδιαφέρον αγοράς ακινήτου στην Ελλάδα.

Σε μία αγορά που κανείς θα περίμενε τα νούμερα να είναι αρκετά χαμηλά σε σύγκριση με εκείνα της προηγούμενης χρονιάς, τα δεδομένα ανατρέπονται. Έτσι, η ζήτηση για το κατάλληλο «καταφύγιο» όπως αναφέρει έρευνα του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων Spitogatos.gr για λογαριασμό της «Καθημερινής της Κυριακής», τον Απρίλιο του 2020 παρουσιάζεται κατά 19,3% αυξημένη συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019. Το συγκεκριμένο ποσοστό, μάλιστα, προς τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου αγγίζει ακόμη και το 30%, ένα ποσοστό που δείχνει να διατηρείται στο ίδιο επίπεδο και τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Αξίζει να αναφερθεί, επίσης, ότι κατά τον Φεβρουάριο του 2020, πριν δηλαδή η επιδημία μετατραπεί σε πανδημία, η ζήτηση αγοράς κατοικίας στη χώρα μας κινούνταν σε αυξητικά επίπεδα της τάξης του 20% συγκριτικά με τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, ενώ τον Μάρτιο που πια όλος ο κόσμος πληττόταν από την εξάπλωση της Covid-19, καταγράφηκε πτώση της τάξης του 20,5%, αναφέρουν τα στοιχεία του Spitogatos.gr.

Ποιοι επενδύουν

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας εκείνοι που έχουν εκδηλώσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά ιδιωτικής κατοικίας στην Ελλάδα είναι οι Γερμανοί και ακολουθούν χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αμερική, η Κύπρος και η Αυστραλία. Χώρες, δηλαδή, που διαθέτουν αρκετά μεγάλη ελληνική ομογένεια ή από τις οποίες η πρόσβαση στην Ελλάδα γίνεται με σχετικά εύκολο τρόπο, ακόμη και οδικώς σε κάποιες περιπτώσεις.

Οι ιθύνοντες αποδίδουν την πρώτη θέση της Γερμανίας, τόσο στο γεγονός ότι αυτή η πρωτόγνωρη συγκυρία που έπληξε τον κόσμο βελτίωσε την εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, όσο και στο γεγονός ότι οι Γερμανοί ήταν ανέκαθεν από τους βασικούς επενδυτές για αγορά ιδιωτικής κατοικίας στη χώρα μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ferimmo, ηλεκτρονικής πλατφόρμας προώθησης ελληνικών ακινήτων στη γερμανική αγορά, και τα όσα δημοσιεύονται στην «Καθημερινή», οι αγαπημένοι προορισμοί των Γερμανών για αγορά ιδιωτικής κατοικίας παραμένουν η Κρήτη και η Πελοπόννησος, το Πήλιο και η Κέρκυρα, ενώ την είσοδό τους κάνουν και νέες περιοχές όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και φυσικά νησιά των Κυκλάδων.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, για την θετική πορεία της και μετά την εξάπλωση του κορονοϊού. Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στους βασικούς ανταγωνιστές της χώρας όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία οι περισσότεροι αγοραστές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον προς τη χώρα μας, με τις άκρως ανταγωνιστικές τιμές στις οποίες διατίθενται οι ιδιωτικές κατοικίες να αποτελούν ακόμη ένα σημαντικό δέλεαρ.

Δείτε ποιες χώρες βρίσκονται στις 20 πρώτες θέσεις:

  1. Γερμανία
  2. Ηνωμένο Βασίλειο
  3. Αμερική
  4. Κύπρος
  5. Αυστραλία
  6. Γαλλία
  7. Ελβετία
  8. Βουλγαρία
  9. Ολλανδία
  10. Σερβία
  11. Καναδάς
  12. Σουηδία
  13. Βέλγιο
  14. Ιταλία
  15. Β. Μακεδονία
  16. Ρουμανία
  17. Αυστρία
  18. Ισραήλ
  19. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  20. Τουρκία

ellada

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: