Κάρολος: Ξεκινά η τελετή ανακήρυξής του σε βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Κάρολος Γ΄ανακηρύσσεται επίσημα αυτήν την ώρα βασιλιάς, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο τελεί σε εθνικό πένθος δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του, της Ελισάβετ Β’.

Στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαδοχής στον παλάτι του Αγίου Ιακώβου. Πρόκειται για μια επίσημη τελετή ανακήρυξης που καλύπτεται τηλεοπτικά για πρώτη φορά και στην οποία παρευρίσκεται η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, και ο πρωτότοκος γιος του Ουίλιαμ.

Λίγο αργότερα θα λάβει χώρα η ανάγνωση της απόφασης ανακήρυξης από τον εξώστη του παλατιού του Αγίου Ιακώβου.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το BBC, θα ακολουθήσουν αρκετές άλλες δημόσιες τελετές ανακήρυξης σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι και αύριο, Κυριακή.

Αργότερα μέσα στην ημέρα,  στις 16.00, το Κοινοβούλιο θα ορκιστεί πίστη στον νέο βασιλιά και θα υποβάλει τα συλλυπητήριά του.

Το απόγευμα του Σαββάτου, η πρωθυπουργός της χώρας και τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα γίνουν δεκτά από τον Κάρολο.

«Η Βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς»

Η Βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς. Τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο θρηνεί την απώλεια της επί 70 ετών μονάρχη του, υποδέχεται τον διάδοχό της. Σήμερα ο Κάρολος ο τρίτος ανακηρύσσεται και επίσημα Βασιλιάς από το Συμβούλιο Διαδοχής -ένα όργανο, το οποίο περιλαμβάνει ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Η τελετή πραγματοποιείται στο παλάτι του Σεντ Τζέιμς και για πρώτη φορά θα προβληθεί από την τηλεόραση. Εκεί θα παρευρεθεί ο γιος του Γουίλιαμ και πρώτος πλέον στη διαδοχή. Μεταξύ των υπολοίπων που θα συμμετάσχουν είναι μυστικοί σύμβουλοι, υπουργοί της κυβέρνησης και πιθανώς πρώην υπουργοί, πρωθυπουργοί και ανώτεροι κληρικοί. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς θα πραγματοποιήσει το πρώτο του συμβούλιο — την παλαιότερη εργάσιμη νομοθετική συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου — συνοδευόμενος από την συζυγό και το γιό του. Ο Κάρολος ανακηρύσσεται Βασιλιάς και η διακήρυξη αναγγέλεται από το μπαλκόνι στο Παλάτι του Σεντ Τζέιμς. Οι βουλευτές αναμένεται να ορκιστούν πίστη στον νέο βασιλιά, με τα συλλυπητήρια να συνεχίζονται να καταφθάνουν στο κοινοβούλιο μέχρι τις 10 το βράδυ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: