Κarl Lagerfeld (1933-2019): O Κάιζερ της μόδας παρέδωσε το σκήπτρο του

«Τα λευκά γάντια, τα στενά tailored κοστούμια, τα τεράστια μαύρα γυαλιά ηλίου, η αλογοουρά που δεν αποχωριζόταν τα τελευταία 35 χρόνια, η εμμονή του να δουλεύει 16 ώρες την ημέρα, να πίνει Diet Coke αντί για νερό και να μιλάει στη γάτα του Choupette όταν θέλει να αποφορτιστεί», είναι μερικά από τα πράγματα που έχεις διαβάσει σε άρθρα και έχεις δει σε φωτογραφίες του Κarl Lagerfled. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οίκου Chanel, Fendi αλλά και του δικού του προσωπικού label έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών, στο Παρίσι αφήνοντας σε όλους την αίσθηση, πως έφυγε ένας «δικός μας άνθρωπος», ένας «άνθρωπος που ξέρουμε» ακόμα και αν το προσωνύμιο αυτού είναι «Κάιζερ» (Καίσαρας στα Γερμανικά)… όσο απόμακρη και αν ήταν η προσωπικότητά του τόσο δοτικός και οικείος γινόταν μέσα από τις fashion δημιουργίες του και αυτό κάνει δυσαναπλήρωτο το κενό του. Τα Μέσα Ενημέρωσης κάνουν ήδη λόγο για «το τέλος μιας εποχής» καθώς ο Lagerfeld, μαζί με την ίδια την Coco Chanel, τον Yves Saint Laurent και τον Christian Dior ήταν ο «τελευταίος μεγάλος σχεδιαστής μόδας» που με τις δημιουργίες του δεν βοήθησε απλά στον επαναπροσδιορισμό της γυναικείας σιλουέτας αλλά και στην καθιέρωση της ισότητας, της ανεξαρτησίας και της χειραφέτησής της στην διαμόρφωση των κοινωνικών και πολιτικών δομών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κarl Lagerfeld (1933 2019): O Κάιζερ της μόδας παρέδωσε το σκήπτρο του
Ο Karl ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο της μόδας ως βοηθός του Pierre Balmain το 1955 στο Παρίσι –κέρδισε έναν διαγωνισμό κατασκευάζοντας ένα μάλλινο παλτό, κερδίζοντας έτσι μία υποτροφία στο Fashion House- και προσχώρησε στον Οίκο Chanel το 1983, μένοντας μέχρι και τώρα στη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Τριανταέξι χρόνια είναι ρεκόρ για οποιονδήποτε σε αντίστοιχη θέση και αυτό είναι ενδεικτικό του ταλέντου, του πείσματος και της εργατικότητας του Γερμανού designer.
Κarl Lagerfeld (1933 2019): O Κάιζερ της μόδας παρέδωσε το σκήπτρο του
Ο άνθρωπος που «πάντα πίστευε πως είναι τεμπέλης και ίσως μπορούσε και λίγο καλύτερα», ήταν ένα trademark από μόνος του. Εμπορικές συνεργασίες με εταιρίες επίπλων, αναψυκτικών ακόμα και economy brands, αποδείκνυαν πως δεν ήταν μόνο ένας «καταραμένος πρίγκιπας» που σχεδίαζε ρούχα απομονωμένος σε κάποιον «πύργο», αλλά ένας «εμπορικός εγκέφαλος» που αφουγκραζόταν της ανάγκες της κάθε εποχής. Ένας «καλλιτέχνης» που έκανε και πάλι statement piece ένα Chanel tweed σακάκι, μία επιχειρηματική διάνοια που πλάσαρε τον ίδιο τον εαυτό του σαν «περσόνα, σαν καρικατούρα». «Το ξέρω πως είμαι ένας ρόλος, είμαι ο ρόλος που μου αρέσει να παίζω», είχε πει.
Κarl Lagerfeld (1933 2019): O Κάιζερ της μόδας παρέδωσε το σκήπτρο του
Tα Fashion Shows που «έστηνε» κάθε χρόνο για τη Chanel στο Grand Palais του Παρισίου θα μείνουν στην ιστορία για την μοδίστικη εξτραβαγκάντζα τους. Αναπαραστάσεις αεροπλάνων, πυραύλων, μίας παραλίας, ενός παγόβουνου το οποίο παρήγγειλε από τη Σκανδιναβία ειδικά για το catwalk του, αλλά και η πρόσφατη επίδειξη μόδας του στη Κούβα έδειχναν την τόλμη του να δοκιμάσει πράγματα που δεν είχαν να κάνουν μόνο με την απήχηση των ρούχων του, αλλά με τη δυναμική ολόκληρου του brand που εκπροσωπούσε.
Κarl Lagerfeld (1933 2019): O Κάιζερ της μόδας παρέδωσε το σκήπτρο του
«Αυτό που αγαπώ περισσότερο στη ζωή είναι τα νέα ξεκινήματα, είπε κάποτε ο Lagerfeld και το απέδειξε αναλαμβάνοντας το 1965 την αντίστοιχη θέση Καλλιτεχνικού Διευθυντή και για έναν ακόμη εμβληματικό Οίκο Μόδας, εισαγάγοντας τον τίτλο «multitasking» στον χώρο του.
Κarl Lagerfeld (1933 2019): O Κάιζερ της μόδας παρέδωσε το σκήπτρο του
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επαναπροσδιόρισε και τη δική του εικόνα χάνοντας πάρα πολλά κιλά για να φορέσει τα στενά κοστούμια που σχεδίαζε τότε ο Hedi Slimane για τον Dior Homme και έγραψε και βιβλίο για τη διαδικασία αυτή που επέβαλλε στον εαυτό του με τίτλο «Η διατροφή Karl Lagerfeld». Κίνηση αποφασιστικότητας ή υπέρμετρης φιλαρέσκειας; «Δεν πρέπει να υπάρχει όριο ανάμεσα σε αυτό που θες και αυτό που μπορείς», έλεγε και έπραττε αντίστοιχα. Φέτος, για πρώτη φορά στην ενεργό δράση του, δεν εμφανίστηκε στο show Υψηλής Ραπτικής Chanel δηλώντας «πολύ κουρασμένος». Όσοι τον γνώριζαν ήξεραν πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν να τον κρατήσει μακριά από την πρώτη γραμμή. Όσοι δεν τον γνώριζαν, απλά το υποπτεύθηκαν. Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά, έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι σε ηλικία 86 ετών. Ο Κarl είχε πει στο ντοκιμαντέρ που αφορούσε τη ζωή του, «Karl Lagerfeld Sketches His Life» (2013) πως «ζούμε σε έναν σκοτεινό, ρομαντικό και κάπως τραγικό κόσμο»… ίσως λίγο πιο τραγικό από σήμερα…
Δες επίσης: Πέθανε ο Karl Lagerfeld
Κarl Lagerfeld (1933 2019): O Κάιζερ της μόδας παρέδωσε το σκήπτρο του

Κarl Lagerfeld (1933 2019): O Κάιζερ της μόδας παρέδωσε το σκήπτρο τουΘα σε κάνουμε βασίλισσα. Ακολούθησέ μας στο Instagram!

(?)

moda

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: