Κανόνες εργασίας στον κόσμο, που φαντάζουν απίστευτοι

Η κατανόηση μίας ξένης κουλτούρας είναι δύσκολη, ιδιαιτέρως όσον αφορά και τις εργασιακές συνθήκες στην εκάστοτε χώρα.

 

Οι χώροι εργασίας είναι πολύ διαφορετικοί από χώρα σε χώρα και αυτό που θεωρείται «φυσιολογικό» ποικίλει. Για παράδειγμα, ενώ στην Ελλάδα τα γραφεία δεν έχουν σάουνες, αυτό στη Φινλανδία θεωρείται αυτονόητο!!

Εργαζόμενοι στην ΕΕ μπορούν να αρνηθούν να δουλέψουν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα

Στο Εργατικό Δίκαιο πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να μην δουλέψουν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα. Κάτι τέτοιο φαίνεται παράδοξο για τις ΗΠΑ όπου το Δίκαιο δίνει την δυνατότητα στους εργαζομένους και τους εργοδότες να έχουν πιο ελαστική σχέση με τους πρώτους να μην έχουν όριο στις ώρες τους.

Για την ιστορία, σε Σουηδία, Γαλλία και Γερμανία υπάρχει αυτή η απαγόρευση και ο μέσος όρος ωρών εργασίας των πολιτών τους ανέρχεται στις 35 την εβδομάδα.

Στην Ιαπωνία οι εργαζόμενοι μπορούν να κοιμηθούν και να πάρουν μπόνους γι αυτό…

Οι εργαζόμενοι στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο για την προσπάθεια που καταβάλλουν και τις ατελείωτες ώρες που δουλεύουν. Έτσι, στα γραφεία της Ιαπωνίας αποφασίστηκε οι εργαζόμενοι να μπορούν να κοιμούνται.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για συνήθη πρακτική στην Ιαπωνία που λέγεται «inemuri» δηλαδή «ύπνος στο καθήκον». Ο πρώτος και βασικότερος κανόνας του inemuri είναι ο σεβασμός των ορίων των συναδέλφων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

… Και οι εργοδότες πληρώνουν πρόστιμα επειδή οι εργαζόμενοι είναι υπέρβαροι

Εργαζόμενοι ηλικίας 45-74 απαίτησαν και κατάφεραν να περάσει στο Εργατικό Δίκαιο ο εξής νόμος: Κάθε χρόνο πρέπει να τους κάνουν λιπομέτρηση! Ο νόμος είναι γνωστός ως «metabo» και πέρασε το 2008 με το σκεπτικό ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη κτλπ. Το όριο για τους άνδρες είναι περίμετρος μέσης 89,91 και για τις γυναίκες 80,1 εκατοστά. Σε περίπτωση που τα όρια για εργαζομένους ξεπεραστούν, καλούνται μέσα σε μερικούς μήνες να αδυνατίσουν ειδάλλως πληρώνει πρόστιμο η εταιρεία.

Μπορείς να αρνηθείς να δεις τα email εκτός ωραρίου στη Γαλλία

Οι Γάλλοι δηλώνουν περήφανοι που διαχωρίζουν τη δουλειά από τον χώρο εργασίας τους. Έτσι, κατάφεραν και πέρασε νόμος που προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωμένοι να διαβάζουν και να στέλνουν emails εκτός του ωραρίου εργασίας τους. Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει για εταιρείες που έχουν προσωπικό πάνω από 50 άτομα. Σκοπός του νόμου είναι η μείωση του άγχους των εργαζομένων καθώς μπορεί το σώμα τους να φεύγει από το γραφείο αλλά το μυαλό τους μένει εκεί.

Τα γραφεία έχουν σάουνες στη Φινλανδία

Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, στην Φινλανδία είναι αυτονόητο πως ένα γραφείο πρέπει να έχει σάουνα και οι εργαζόμενοι επιλέγουν να περάσουν το διάλειμμα τους εκεί. Οι Φινλανδοί που ορκίζονται στη Σάουνα υποστηρίζουν πως αυξάνεται η δημιουργικότητα και παράλληλα ο εργαζόμενος κοινωνικοποιείται μιλώντας με τους συναδέλφους του.

eleftherostypos

seleo.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: