Καιρός: Βροχές και καταιγίδες στο Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα

Εξασθένηση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας — Προβλήματα σε αρκετά νησιά από την κακοκαιρία — Δείτε ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία των δυο τελευταίων ημερών σε αρκετά νησιά. Πλημμύρες, κατολισθήσεις και θυελλώδεις άνεμοι έκαναν πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων σε Πάτμο, Σάμο, Λέσβο και Ρόδο. Οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήμερά στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα, φαινόμενα που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσουν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα δυτικά. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα σε πολλές περιοχές θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες. Παράλληλα, αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 14 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 2 έως 18, στην Ήπειρο από 2 έως 17 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 2 έως 19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 20 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 8 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βορειοδυτικοί με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική αναμένονται λίγες αραιές νεφώσεις και περιορισμένη ορατότητα τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 9 έως 19 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις. Τις νυκτερινές και πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 7 έως 17 βαθμούς.

Σοβαρά προβλήματα στην Πάτμο-Κλειστά και σήμερα τα σχολεία

Έντονες πλημμύρες έπληξαν την Πάτμο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όλο το νησί.





Πλημμύρες και κατολισθήσεις σημειώθηκαν από το λιμάνι της Σκάλας μέχρι τον Κάμπο, τη Χώρα, το Γροίκο, το Διακόφτι.

Ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Πέντες υπέβαλε, μάλιστα, αίτημα να κηρυχθεί η Πάτμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το λιμάνι της Σκάλας ενώθηκε με τον Χοχλακά, σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα και η πλατεία, τα καταστήματα, τα σπίτια, η εκκλησία του αγίου Ιωάννη Προδρόμου πλημμύρισαν. Μεγάλη κατολίσθηση καταγράφηκε στη Χώρα στο πρανές, από το στρογγυλό προς τον σταθμό. Σοβαρές πλημμύρες και στον Κάμπο, στην παραλία στο Χριστό, όπου τα χωράφια εξαφανίστηκαν βυθισμένα στα νερά και στο βούρκο.

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία στην Πάτμο

Τη διακοπή των μαθημάτων- λόγω έκτακτων και δυσμενών καιρικών συνθηκών – όλων των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Πάτμου σημερα 3 Φεβρουαρίου 2021, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, Ελευθέριος Πέντες

Πλημμύρες και στη Σάμο

Η κακοκαιρία… χτύπησε και τη Σάμο. Σύμφωνα μάλιστα με το Meteology μέσα σε λίγες ώρες ξεπέρασαν τα 100 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο


«Ο τεράστιος όγκος νερού που έπεσε, δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Συνεχίζουμε και το επόμενο 24ωρο την ετοιμότητά μας», αναφέρει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Σάμου που ήταν στο πλευρό των κρατικών αρχών του νησιού.

Κλειστά τα σχολεια σημερα στη Δυτικη Σάμο

Όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Δυτικής Σάμου (παιδικοί σταθμοί ,νηπιαγωγεία ,δημοτικά, γuμνάσια και λύκεια) δεν θα λειτουργήσουν ούτε την Τετάρτη 3-2-2021 ,λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που επικρατούν έως τώρα σε ολόκληρο το νησί.

Ακυρώσεις πτήσεων και ταλαιπωρίας… συνέχεια στο αεροδρόμιο της Ρόδου- Επιβάτες με προβλήματα υγείας περιμέναν για δεύτερη μέρα

Καθηλωμένα λόγω καιρού και των ισχυρών πλαγίων ανέμων που πνέουν στην περιοχή του αεροδρομίου της Ρόδου, παρέμειναν και χθες, τα αεροσκάφη που είχαν προγραμματίσει να εκτελέσουν πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο του νησιού.


Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάστηκαν και στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, με τα πλοία να τροποποιούν τα δρομολόγιά τους μέχρι να κοπάσουν οι ισχυροί άνεμοι.


Πτώσεις κλαδιών στη Νότια Ρόδο

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Ρόδου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Νίκος Καραμαρίτης, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και λόγω ισχυρών ανέμων , υπήρξαν πολλές πτώσεις κλαδιών καθώς και κατολισθήσεις, σε διάφορα σημεία εντός και εκτός οικισμού στη Νότια Ρόδο.


Γιατί έβρεξε τόσο πολύ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου

Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 01/02 δημιουργήθηκε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο μια ζώνη σύγκλισης κατά μήκος της οποίας εκδηλώνονται τοπικά ισχυρά φαινόμενα έως και τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 02/02. Σύμφωνα μάλιστα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία οι βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού και Νοτιοανατολικού Αιγαίου θα συνεχιστούν περίπου έως το μεσημέρι της Τετάρτης 03/02.

Ως ζώνη σύγκλισης θεωρείται μια στενή ζώνη στην οποία συγκλίνουν αέριες μάζες προερχόμενες από διαφορετικές περιοχές. Από την εισροή αυτή, προκύπτει μια συσσώρευση αερίων μαζών οι οποίες βρίσκουν διέξοδο κινούμενες προς τα επάνω. Οι έντονες ανοδικές κινήσεις που προκύπτουν, οδηγούν στο σχηματισμό νεφών κατακόρυφης ανάπτυξης, νέφη που με τη σειρά τους προκαλούν καταιγίδες, ενδεχομένως ισχυρές. Οι αέριες μάζες μάλιστα της σύγκλισης που σχηματίστηκε στο Ανατολικό Αιγαίο ήταν πλούσιες σε υγρασία, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ενίσχυση των ανοδικών κινήσεων και κατ’ επέκταση των καταιγίδων. Όπως γίνεται αντιληπτό όσο περισσότερο διαρκεί η εισροή αερίων μαζών σε μια ζώνη σύγκλισης τόσο μεγαλύτερη εμμονή εμφανίζουν τα έντονα φαινόμενα.

Στην επεξεργασμένη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί και έχει ληφθεί στις 14:40 ώρα Ελλάδας, παρουσιάζονται με σκούρες μωβ αποχρώσεις τα νέφη κατά μήκος της ζώνης σύγκλισης, με κίτρινα σύμβολα η ανιχνευμένη κεραυνική δραστηριότητα και με κόκκινα βέλη ενδεικτικές διευθύνσεις ανέμων γύρω από τη ζώνη σύγκλισης, με βάση τις καταγραφές των μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ/meteo.gr σε νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.


.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: