Καιρός: «Αγριεύει» η κακοκαιρία – Έρχονται απρόβλεπτα φαινόμενα, κίνδυνος για πλημμύρες

Συνεχίζεται η κακοκαιρία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι, ενώ σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από το Σαββατοκύριακο.

Η χθεσινή σφοδρή βροχόπτωση στην Αττική προκάλεσε πολλά προβλήματα στους δρόμους, κυρίως στα νότια και δυτικά προάστια, αλλά και στο Γκάζι.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 164 κλήσεις, 48  για απάντληση υδάτων,  οκτώ κοπές δέντρων, και επτά απομακρύνσεις από ΙΧ.  Τα σημαντικότερα προβλήματα σημειώθηκαν στα νότια και δυτικά προάστια του νομού. 


Το  «κύμα» της κακοκαιρίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα, ενώ προβλήματα προκλήθηκαν σε πολλές περιοχές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις το βράδυ της Δευτέρας και κυρίως το απόγευμα της Τρίτης.

Προσοχή χρειάζεται το επόμενο 48ωρο σε όλη την χώρα. 

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για απρόβλεπτη και έντονη κακοκαιρία! 

Σήμερα Τετάρτη θα έχουμε έντονα φαινόμενα στην περιοχή της ανατολικής και βόρειας Ελλάδας,  από το ύψος των Κυκλάδων και βορειότερα, και από το ύψος της Οροσειράς της Πίνδου και πιο ανατολικά. 

Η εξέλιξη του καιρού σε βίντεο 

Κοζάνη: Σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης η Εορδαία

Την κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Εορδαίας της ΠΕ Κοζάνης αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το βράδυ της Δευτέρας την περιοχή.


Κατολισθήσεις στο λιμάνι της Σαντορίνης

Προβλήματα υπάρχουν λόγω των έντονων φαινομένων και στη Σαντορίνη όπου σημειώνονται κατολισθήσεις στο λιμάνι και διακοπές ρεύματος.

«Πνίγηκε» η Αττική

Εν τω μεταξύ, πάνω από 100 κλήσεις δέχθηκε μόνο χθες το απόγευμα, μετά την έντονη βροχόπτωση, το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αττική. Οι 102 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και οι 7 κοπές δέντρων.

Κάποιοι δρόμοι στο Λεκανοπέδιο έκλεισαν λόγω συσσώρευσης υδάτων και από πτώσεις δέντρων.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, έπεσαν 40 χιλιοστά βροχής σε μόλις μία ώρα και πάνω από 2.500 κεραυνοί.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Εκτεταμένα ήταν τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη όπου σημειώθηκε και χαλαζόπτωση. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Καρδίτσα και Τρίπολη.


Στο Αγρίνιο, από πτώση κολώνας της ΔΕΗ ακινητοποιήθηκε όχημα και εγκλωβίστηκαν δύο άτομα.

Στη Λαμία από την έντονη βροχόπτωση, δρόμοι πλημμύρισαν, φρεάτια «άνοιξαν» από την πίεση των υδάτων.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και συγκεκριμένα στην περιοχή της Αργιθέας, έπεσαν βράχοι. Στην περιοχή του δήμου Παλαμά, χαλάζι κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες. Αρκετές ήταν και οι καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο από πτώσεις βράχων.


Η εξέλιξη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες — Έρχεται «ψυχρή λίμνη» – Επεισόδιο βροχόπτωσης 3

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η ατμοσφαιρική διαταραχή που δίνει βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας τις τελευταίες ημέρες αναμένεται σήμερα Τετάρτη 24/08 να αποκοπεί από την γενική κυκλοφορία και να κινηθεί προς την χώρα μας.

Έτσι, ως αποκομμένο χαμηλό ή “ψυχρή λίμνη” αναμένεται να διατηρηθεί σχεδόν στάσιμη πάνω από την χώρα μας για τις επόμενες 3 ημέρες (Γραφικό 1) με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι βροχές και καταιγίδες στην χώρα μας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τοπικά αναμένονται έντονα και επίμονα φαινόμενα, δυνητικά επικίνδυνα για πλημμυρικά επεισόδια. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της φύσης μιας “ψυχρής λίμνης” σε συνδυασμό με τις πολύ υγρές και ασταθείς αέριες μάζες πάνω από την χώρα μας είναι προγνωστικά εξαιρετικά αβέβαιο ο χρόνος, η ακριβής ένταση και η τοποθεσία των φαινομένων.


Γραφικό 1: Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την ΝΑ Ευρώπη το μεσημέρι της Τετάρτης 24/08. Οι μαύρες γραμμές δείχνουν το γεωδυναμικό ύψος στα 500 hPa, ενώ οι μώβ αποχρώσεις δείχνουν τις περιοχές όπου υπάρχουν σημαντικές αρνητικές αποκλίσεις του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa και οι πορτοκαλί αποχρώσεις δείχνουν τις περιοχές όπου υπάρχουν σημαντικές θετικές αποκλίσεις του γεωδυναμικού ύψους στα 500 hPa.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 24/08 θα είναι (Γραφικό 2):

Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα κυρίως του Αιγαίου.

Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, του Β. Αιγαίου και πιθανώς της Αν. Θεσσαλίας, της Β. Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.

Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους.
Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά την διάρκεια της Τετάρτης 24/08 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.


.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: