Καινοτόμα φορητή συσκευή «γεννά» επί τόπου φάρμακα

Χάρη σε μια καινοτόμα φορητή συσκευή, η οποία παράγει μεμονωμένες δόσεις φαρμάκων κατά παραγγελία, γιατροί σε απομονωμένες περιοχές ή στο πεδίο της μάχης θα μπορούν μελλοντικά να αποκτούν άμεση πρόσβαση σε φάρμακα.

Ειδικότερα, η εν λόγω συσκευή χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς για να «γεννά» μικρές ποσότητες εμβολίων και άλλων βιολογικών φαρμάκων. Τα βιοφαρμακευτικά φάρμακα κανονικά παράγονται σε μεγάλες μονάδες, πράγμα που όμως καθιστά χρονοβόρα και δαπανηρή την μεταφορά τους σε μέρη όπου χρειάζονται επειγόντως.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, δημιούργησαν αυτό το νέο «μίνι» φορητό σύστημα παραγωγής βιοφαρμάκων, με χρηματοδότηση από την Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του αμερικανικού Πενταγώνου.

Με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή βιολογικής μηχανικής Τιμ Λου, επικεφαλής της Ομάδας Συνθετικής Βιολογίας του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής του ΜΙΤ, οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications».

Ο Τιμ Λου δήλωσε σχετικά: «Φαντασθείτε ότι είστε στον Άρη ή σε μια μακρινή έρημο, χωρίς πρόσβαση σε ένα κανονικό φαρμακείο, αλλά μπορείτε να προγραμματίσετε τον ζυμομύκητα να παράγει αυτός επί τόπου τα φάρμακα που χρειάζεσθε».

Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε φάση βελτιστοποίησης, ενώ και άλλες ερευνητικές ομάδες αναπτύσσουν παρεμφερείς μικρο-βιοαντιδραστήρες.

texnologia

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: