Κάγια Κάλλας: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης καλεί την Δύση να μην διαπραγματευτεί με τον «τρομοκράτη» Πούτιν

Η Κάγια Κάλλας είναι η ισχυρότερη φωνή στην Ευρώπη κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας αποκαλεί τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου «τρομοκράτη» και «εγκληματία», που θα πρέπει να αντιμετωπίσει την Δικαιοσύνη στις αίθουσες των διεθνών δικαστηρίων. Η Κάλλας ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που το Σάββατο συνεχάρη την Ουκρανία, μετά την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, που συνέδεε την προσαρτημένη Κριμαία με την Ρωσία και μάλιστα, προχώρησε σε αυτή την ενέργεια, αν και το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρά τους πανηγυρισμούς από Ουκρανούς αξιωματούχους για την καταστροφή της γέφυρας.

«Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός στην βρετανική εφημερίδα The Telegraph από την Πράγα, όπου συμμετείχε στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Κατά την διάρκεια της συνόδου η Κάγια Κάλλας επανέφερε τα αιτήματά της για επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Ρωσία και για στήριξη του Κιέβου με περισσότερα όπλα. «Η Δύση να μην διαπραγματευτεί με τον “τρομοκράτη” Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας. Όσο για τις απειλές από μέρους της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων, η Κάλλας ανέφερε: «Η Ρωσία μας τρομοκρατεί έτσι ώστε να κάνουμε πίσω στις αποφάσεις μας. Όταν πρόκειται για τον Πούτιν, φυσικά, αυτός είναι ένας εγκληματίας πολέμου και θα πρέπει να του ασκηθεί ποινική δίωξη για τα εγκλήματα που έχει τελέσει».


Η Κάγια Κάλλας είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας

Η Κάλλας στις 26 Ιανουαρίου του 2021 αναδείχθηκε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Εσθονίας. Η 45χρονη πολιτικός είναι αρχηγός του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος από το 2018 και μέλος του Κοινοβουλίου από το 2019 ενώ από το 2011 μέχρι το 2014 είχε εκλεγεί ξανά βουλευτής και από το 2014 μέχρι το 2018 υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής εκπροσωπώντας τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη. Η Εσθονή πρωθυπουργός πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργαζόταν ως δικηγόρος με ειδίκευση στην ευρωπαϊκή και εσθονική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, η Εσθονία, μια μικρή χώρα της Βαλτικής με 1.300.000 κατοίκους, έγινε η χώρα που παρείχε στο Κίεβο την μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια διεθνώς σε αναλογία με το ΑΕΠ της.


Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στην Πράγα, όταν η πρωθυπουργός της Εσθονίας ρωτήθηκε για την συμμετοχή γυναικών αρχηγών κρατών στην Σύνοδο απάντησε: «Από τους 44 ηγέτες μόνο οκτώ είναι γυναίκες. Αυτό δεν είναι μεγάλος αριθμός». Η Κάλλας στο δείπνο που παρατέθηκε στους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου είχε καθίσει δίπλα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας. «Νομίζω πως μοιραζόμαστε παρόμοιες απόψεις, ο μόνος τρόπος να τελειώσει αυτό (ο πόλεμος) είναι να νικήσει η Ουκρανία και η Ρωσία να επιστρέψει στα σύνορά της», δήλωσε στην Telegraph η Κάλλας, η οποία έχει παραδεχτεί δημόσια πως η Μάργκαρετ Θάτσερ υπήρξε για την ίδια πηγή έμπνευσης, μια δήλωσε που της χάρισε το προσωνύμιο η «νέα σιδηρά κυρία της Ευρώπης». Στην ίδια συνέντευξη η Κάλλας τόνισε πως η Εσθονία δεν θα προσφέρει άσυλο σε Ρώσους που θέλουν να αποφύγουν την επιστράτευση.


Την περασμένη Πέμπτη η πρωθυπουργός της Εσθονίας συναντήθηκε στην Πράγα με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ντένις Σμίχαλ, με τον οποίο συζήτησαν την στρατιωτική, διπλωματική και οικονομική στήριξη στην Ουκρανία για όσο διαρκεί ο πόλεμος με την Ρωσία καθώς και την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε, επίσης, η ανάγκη της Ουκρανίας για άμεση οικονομική βοήθεια, ώστε να μπορέσει να απελευθερώσει τα εδάφη που πρόσφατα προσάρτησε η Ρωσία.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: