Καυτός Αύγουστος για τον Αλέξη Τσίπρα – Κλείδωσαν οι εκλογές

Καυτός Αύγουστος για τον  Αλέξη Τσίπρα   Κλείδωσαν οι εκλογές

Έναν πρωτόγνωρο πολιτικό μαραθώνιο ξεκινά μέσα στον «καυτό» Αύγουστο ο Αλέξης , επιδιώκοντας να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους εταίρους μέχρι τις 18 του μηνός, να ξεκαθαρίσει εν συνεχεία το εσωτερικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες στα μέσα Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Επιστέγασμα συτών των κινήσεων θα είναι η μεταβολή των εσωκομματικών ισορροπιών, η ενίσχυση της συνοχής του κυβερνώντος κόμματος και η αλλαγή του status quo στον πολιτικό χάρτη – στοιχεία που θα του δώσουν τη δυνατότητα να χειριστεί απερίσπαστον τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και τηνς κοινωνίας.

Οι συνεργάτες του και ο ίδιος δεν μπορούν να πει με σιγουριά ότι έχει μπροστά του έναν «οδικό χάρτη» τον οποίο θα ακολουθήσει χωρίς παρεκκλίσεις. Ωστόσο ο κ. Τσίπρας, που έχει στα χέρια του όλο το «παζλ» και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εταίρους, εμφανίζεται αποφασισμένος να «κουμπώσει» τους επιμέρους στόχους με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες.

Πάντως οι εταίροι αναμένουν περιμένουν δείγματα γραφής, συγκεκριμένες ενέργειες και υλοποίηση των συμπεφωνημένων, πριν ανοίξουν τη χρηματοδοτική κάνουλα ώστε να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τις δόσεις στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής ήταν ανοιχτό στο τραπέζι του Μαξίμου όλη η βεντάλια του σχεδιασμού, όπου αρκετά στελέχη της κυβέρνησης παρέμεναν διστακτικά στο να στηρίξουν τη μία ή την άλλη απόφαση. Πάντως ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε με τη γραμμή ψήφισης στη του τρίτου μνημονίου στις 18 Αυγούστου.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε έμπιστους συνεργάτες του έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θέλει μέσω επιθετικών πρωτοβουλιών να επιδιώξει το κλείσιμο της συμφωνίας χωρίς καθυστέρηση.

Έγκυρες πληροφορίες πάντως που συνδέονται με το χρονοδιάγραμμα του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι μετά τη συμφωνία θα είναι επιτακτική η ανάγκη ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων εντός του Σεπτέμβρη. Αυτοί θα αφορούν στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, τη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Είναι πασιφανές, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του του Έθνος της Κυριακής, ότι στο μεσοδιάστημα θα καταγραφούν ακόμα άγριες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει με τις κινήσεις του. Όπως αποκάλυψε προχθές σε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αφού έχει διασφαλίσει στη φαρέτρα του την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη δέσμευση ότι μετά τις εκλογές θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αυτό, δεν σημαίνει φυσικά ότι τα σχέδια θα παραμείνουν τα ίδια εάν και εφόσον οι εξελίξεις είναι διαφορετικές και δεν επιτρέψουν την πιστή εφαρμογή τους.

Αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών, υπάρχουν συνεργάτες του που έχουν εισηγηθεί την προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να αφήσει στον αέρα τη χώρα και να εγκλωβιστεί σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή να αποφύγει το πολιτικό από την υιοθέτηση των σκληρών μέτρων που συνοδεύουν τη συμφωνία.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού έχουν δημοσκοπική , η οποία δείχνει ότι ο ίδιος διατηρεί μέχρι στιγμής ατόφιο το πολιτικό του κεφάλαιο και ότι μπορεί να κάνει ελιγμούς στη συνέχεια για να εξασφαλίσει συμμαχίες που εγγυώνται την τριετή πορεία του προγράμματος. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται μέχρι τις εκλογές να «κλείσει το μάτι» σε άλλες κομματικές συμμαχίες για την διακυβέρνηση. Εντούτοις, σκοπεύει να ανοίξει τον διάλογο σε όλους όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν γέφυρες για την επόμενη ημέρα.

Δεν είναι απλό. Και μόνο το γεγονός ότι το τρίτο μνημόνιο που θα κατατεθεί και θα περάσει από μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζεται στη συνεννόηση με τα της αντιπολίτευσης περιγράφει την πίεση της βίαιης ωρίμανσης και τις πιθανές συμμαχίες εν συνεχεία. Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι κρατά ισχυρές δυνάμεις στο οπλοστάσιό του και αρχίζει να αναλύει στους συνομιλητές του τη μετάβαση στο νέο πεδίο δράσης του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Αριστεράς.

Πηγή: sofokleousin

Tags: , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: