Ηχηρό μήνυμα Βαρθολομαίου στην Άγκυρα: Αν η Αγία Σοφία μετατραπεί σε τζαμί εκατομμύρια χριστιανοί θα στραφούν κατά του ισλάμ [βίντεο]

«Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του ισλάμ», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Λίγες μέρες πριν την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Τουρκίας για τη μετατροπή του μουσείου σε τέμενος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε πως «και η Αγία Σοφία που λόγω της ιερότητάς της είναι ένα ζωτικό κέντρο στο οποίο αγκαλιάζονται η ανατολή με τη δύση, θα διασπάσει τους δύο αυτούς κόσμους σε μία στιγμή που η ανθρωπότητα ταλαιπωρείται και δοκιμάζεται από την πανδημία του κορωνοϊου».

Ακόμη, αποκάλυψε πως το 2016 είχε στείλει γράμμα στον διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας «και είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για τη μετατροπή του καθεστώτος στην Αγία Σοφία» ενώ «θεωρούμε άτοπο και ζημιογόνο τον 21ο αιώνα η Αγία Σοφία που είναι αφιερωμένη στη σοφία του Θεού κάνει τους πιστούς να όλων των θρησκειών να συναντιούνται, να γίνεται αιτία αντιπαραθέσεως».

«Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που το κατέχει αλλά δε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο τουρκικός λαός έχει την υψίστη τιμή να αναδεικνύει το μνημείο. Ως μουσείο η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργεί ως τόπος συναντήσεων λαών και πολιτισμών, αλληλεγγύης, χριστιανισμού και ισλάμ για τον σύγχρονο κόσμο», τόνισε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το Ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας θα αποφασίσει στις 2 Ιουλίου εάν, μετά από 86 χρόνια, η Αγία Σοφία θα πάψει να είναι μουσείο και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της ως τζαμί.

Διαβάστε ακόμη:Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Θεία Κοινωνία θα γίνεται με λαβίδες μιας χρήσης

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: