Ιταλία: Ο Κόντε θέλει να φορτώσει την ευθύνη για την κυβερνητική σταθερότητα στον Ντράγκι

«Αν δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις, τα Πέντε Αστέρια δεν θα μπορέσουν να μοιραστούν την ευθύνη της συμμετοχής στην κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε — «Καλέσαμε τον Ντράγκι να ξεκινήσει διάλογο πάνω σε θέματα που για μας αποτελούν προτεραιότητα»

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, το οποίο ανήρτησε απόψε στο Facebook, ο πρόεδρος των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στην παραίτηση που υπέβαλε, την περασμένη Πέμπτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός ο Μάριο Ντράγκι. Παραίτηση την οποία, προς το παρόν, ο πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα αποφάσισε να μην κάνει δεκτή.

«Αν δεν δοθούν σαφείς απαντήσεις, τα Πέντε Αστέρια δεν θα μπορέσουν να μοιραστούν την ευθύνη της συμμετοχής στην κυβέρνηση. Η αποχή μας στην Γερουσία, κατά την ψήφο εμπιστοσύνης, δεν σήμαινε ότι δεν θέλαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά ήταν μια αντίδραση στις ταπεινώσεις που δεχθήκαμε», τόνισε ο Κόντε.

«Με εποικοδομητικό πνεύμα, καλέσαμε τον Ντράγκι να ξεκινήσει διάλογο πάνω σε θέματα που για μας αποτελούν προτεραιότητα, και με αναφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ξεπεραστεί η κοινωνική και οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεν λάβαμε ακόμη απάντηση, καταγράψαμε κάποια γενικού περιεχομένου “ανοίγματα”, σε ό,τι αφορά επείγοντα θέματα, αλλά χωρίς καμία συγκεκριμένη απόφαση», πρόσθεσε ο επικεφαλής των «πεντάστερων».

Με το μήνυμά του αυτό, ουσιαστικά ο Τζουζέπε Κόντε θέλησε να υπογραμμίσει ότι η «διάσωση» της ιταλικής κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, εξαρτάται από τον ίδιο τον Ντράγκι, και όχι από το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Έως τώρα, δηλαδή, η κυβερνητική κρίση που ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη, δεν φαίνεται να μπορεί να λυθεί, χάρη σε κάποιο συμβιβασμό και η απόσταση που χωρίζει τις θέσεις των Πέντε Αστέρων από εκείνες του Ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, παραμένει τεράστια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: