Ιταλία: «Αγκάθι» για την κυβέρνηση η κύρια κατοικία

Ιταλία: «Αγκάθι» για την κυβέρνηση η κύρια κατοικία

Συνεχίστηκε η διένεξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης συμμαχίας της Ιταλίας, σχετικά με το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο φόρος στην κύρια .

Σε έκθεσή τους ειδικοί του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησαν ότι η πλήρης κατάργηση του φόρου θα είχε ιδιαίτερα μεγάλο , που υπολόγισαν σε 4 δισ. κατ” έτος, ενώ σημείωσαν πως εμμέσως μια τέτοια κίνηση θα απέβαινε σε βάρος των πολιτών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ευνοώντας, παράλληλα, τις εύπορες οικογένειες.

Όμως το κεντροδεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) θεωρεί την πλήρη κατάργηση του φόρου αυτού (IMU) ως αναγκαία συνθήκη για να συνεχίσει να υποστηρίζει την υπό τον κεντροαριστερό Ενρίκο Λέτα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD). Η κατάργηση του IMU ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατά την προεκλογική εκστρατεία του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, ο Μπερλουσκόνι έχει ζητήσει από τους βουλευτές του να δώσουν αγώνα «μέχρι τελικής πτώσεως» υπέρ της ολικής κατάργησης του IMU. Φέρεται να θεωρεί ότι η στρατηγική του τεχνοκράτη, πολιτικά ανεξάρτητου υπουργού Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι πρέπει να αποκρουστεί διότι αντιτίθεται στο πρόγραμμα και τις επιδιώξεις του PdL. Οι συχνές συγκρούσεις του PdL και του PD για το θέμα –καθώς και για άλλα– δημιουργούν ανησυχίες για το ενδεχόμενο πτώσης της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο Σακομάνι παρουσίασε ένα έγγραφο με εννέα εναλλακτικές λύσεις για το φόρο, σημειώνοντας ότι η πλήρης κατάργησή του δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή.

«Θα βρούμε οπωσδήποτε λύση μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει το της», διαβεβαίωσε πάντως ο Ιταλός Λέτα.

Όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πριν αναχωρήσει για τις ολιγοήμερες του Δεκαπενταύγουστου, ο Λέτα αναφέρθηκε και στην πορεία των επιτοκίων των ιταλικών κρατικών ομολόγων.

«Ελπίζω η ιταλική πολιτική να μην ξεχάσει την σημασία των σπρεντ και των επιτοκίων δανεισμού. Η διατήρηση χαμηλών επιτοκίων είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη, το αντίθετο καταστρέφει μια χώρα. Σήμερα το σπρεντ είναι στο χαμηλότερο ποσοστό που άγγιξε καθ” όλη την τελευταία περίοδο –247 μονάδες βάσης– και αυτό αποδεικνύει ότι η χώρα μας είναι αξιόπιστη», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ιταλία: «Αγκάθι» για την κυβέρνηση η κύρια κατοικία Ιταλία: «Αγκάθι» για την κυβέρνηση η κύρια κατοικία

Ιταλία: «Αγκάθι» για την κυβέρνηση η κύρια κατοικία

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: