Ιταλία: 291 οι νεκροί, μεσίστιες οι σημαίες

Η Ιταλία απέτισε το Σάββατο, ημέρα εθνικού πένθους, φόρο τιμής στα 291 θύματα της σεισμικής δόνησης που ισοπέδωσε πολλά χωριά στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Σε γυμναστήριο στο Άσκολι Πιτσένο ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και εκατοντάδες κάτοικοι και μέλη σωστικών συνεργείων παρέστησαν στην κηδεία 35 θυμάτων του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου.

Τα φέρετρα, τα οποία ήταν καλυμμένα από λευκά λουλούδια, είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το ιερό. Γύρω τους οι συγγενείς, πολλές φορές κι οι ίδιοι τραυματίες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο και άγγιζαν τα ξύλινα φέρετρα για να πουν αντίο στους δικούς τους.

«Να μην φοβάστε να φωνάξετε την οδύνη σας, όμως μην χάνετε το κουράγιο σας», προέτρεψε τους επιζώντες ο επίσκοπος του Άσκολι Τζοβάνι Ντ’ Έρκολε.

«Μαζί θα ανοικοδομήσουμε τα σπίτια και τις εκκλησίες μας. Κυρίως μαζί θα δώσουμε ξανά ζωή στις κοινότητές μας, με βάση τις παραδόσεις μας, από τα συντρίμμια του θανάτου», είπε ο επίσκοπος.

«Δεν θα σας εγκαταλείψουμε», υποσχέθηκε ο κ. Ματαρέλα, ο οποίος χαιρέτισε έναν προς ένα τους συγγενείς των θυμάτων μετά την τελετή. Όπως ακριβώς έκανε ο Ματέο Ρέντσι και η σύζυγός του, Ανιέζε, εμφανώς συγκινημένοι.

Μεταξύ των φερέτρων, εκείνο της Τζούλια, ηλικίας εννέα ετών, η σορός της οποίας προστάτευσε την αδελφή της Τζόρτζια, πέντε ετών, έναν από τους τελευταίους ανθρώπους που έβγαλαν ζωντανούς από τα χαλάσματα. Λίγο πιο πέρα ήταν και το φέρετρο ενός μωρού 18 μηνών.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: