Ισχυρός σεισμός στη Νέα Ζηλανδία – Προειδοποιήσεις για μεγαλύτερο τσουνάμι!

Παγόβουνο που είχε ανοίξει στα δύο στο Κράιστσερτς μετά τον σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2011και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους (Φωτογραφία: Reuters )

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,6 βαθμών, σύμφωνα με το Geonet, τη γεωφυσική υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας σημειώθηκε 20 χλμ. νοτιοανατολικά του Χάμνερ Σπρινγκς και 91 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά του Κράιστσερτς. Το αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο USGS αναφέρει πως το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,4 βαθμοί.

Οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις ακτές, με τις πρώτες αναφορές να μιλούν για μικρό τσουνάμι. Το νεοζηλανδικό υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε μετά το πρώτο κύμα πως ενδέχεται να ακολουθήσουν άλλα μεγαλύτερα.

Σύμφωνα με σεισμολόγο που επικαλείται το Reuters στο νεοζηλανδικό GNS, καταγράφηκε κύμα ύψους μέχρι ενός μέτρου στην περιοχή του βόρειου Κάντερμπουρι στο Νότιο Νησί.

Η Geonet χαρακτηρίζει «πολύ μεγάλο» τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ο σεισμός σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13.02 ώρα Ελλάδας). Έγινε αισθητός μέχρι το Ουέλινγκτον και το Ντάνεντιν. Στο Ουέλινγκτον ακούστηκαν σειρήνες ενώ κάτοικοι έχουν βγει κλαίγοντας στους δρόμους, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της νεοζηλανδικής εφημερίδας New Zealand Herald.

Το Κράιστσερτς είναι η μεγαλύτερη πόλη του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας. Σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών που είχε σημειωθεί εκεί τον Φεβρουάριο του 2011 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 185 ανθρώπους και είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό είχε αρχικά αναφέρει πως δεν υφίσταται απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό, ωστόσο στη συνέχεια οι νεοζηλανδικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας προειδοποίησαν για ενδεχόμενο κύμα και κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παράκτιες περιοχές.

Πηγή: in.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: