Ισόβια για τον τρομοκράτη που οργάνωσε τη σφαγή στο Μπατακλάν

Και οι 20 κατηγορούμενοι βρέθηκαν ένοχοι, όλοι πλην ενός για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία — Μαραθώνια η δίκη, κράτησε 10 μήνες 

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο μοναδικός εν ζωή από τους τρομοκράτες του ISIS που οργάνωσαν τη σφαγή στο Παρίσι το 2015, καταδικάστηκε σε ισόβια για μια από τις πιο αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Η τρομοκρατική επίθεση στο κλαμπ Μπατακλάν και άλλα σημεία της γαλλικής πρωτεύουσας στις 13 Νοεμβρίου 2015 άφησε 130 νεκρούς και πολλαπλάσιους τραυματίες.

Όλοι πλην ενός από τους 19 συγκατηγορούμενους του Αμπντεσλάμ (έξι δικάζονταν ερήμην) βρέθηκαν ένοχοι για κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία κατά τη μαραθώνια διαδικασία που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Ο ρόλος τους κατά τη διάπραξη της επίθεσης ήταν υποστηρικτικός, έκρινε το δικαστήριο.

Ενα άτομο καταδικάστηκε για συνέργεια με τους τρομοκράτες.


Ο Αμπντεσλάμ, 32 ετών σήμερα, είχε συλληφθεί στο Βέλγιο το 2016 και έκτοτε ήταν υπό κράτηση. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τρομοκρατία και για τις δολοφονίες που διέπραξε.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, η οποία κράτησε 10 μήνες, είχε δηλώσει «στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους» και είχε αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Ισχυρίστηκε ότι την τελευταία στιγμή επέλεξε να μην πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του, αν και το δικαστήριο αμφισβήτησε την δικαιολογία, κρίνοντας ότι υπήρξε δυσλειτουργία τον μηχανισμό.

Με την ποινή που του επιβλήθηκε δεν μπορεί να περιμένει πρόωρη αποφυλάκιση: είναι η αυστηρότερη που προβλέπει το γαλλικό σύστημα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: