Ισημερινός: Στέλνονται ενισχύσεις στην αστυνομία της Γουαγιακίλ έπειτα από σειρά φόνων

Η κυβέρνηση συνδέει τις δολοφονίες με συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά — Ο αρχηγός του κράτους είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια και δηλώνει ότι  θα δαπανήσει 9 εκατομμύρια δολάρια για να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός της αστυνομίας

Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Γκιγιέρμο Λάσο, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θα στείλει επιπλέον 1.100 αστυνομικούς στην παραθαλάσσια πόλη Γουαγιακίλ και θα ενισχύσει επίσης την ανάπτυξη μονάδων των ενόπλων δυνάμεων στην οικονομική πρωτεύουσα, μετά τη σειρά δολοφονιών που η κυβέρνησή του λέει πως συνδέεται με τη δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Η βία και η εγκληματικότητα, ιδίως μέσα στις φυλακές, σημείωσε έξαρση την περασμένη χρονιά. Η κυβέρνηση του συντηρητικού κ. Λάσο προσάπτει την ευθύνη σε συμμορίες που χρησιμοποιούν τη χώρα σαν πλατφόρμα των ναρκωτικών που προορίζονται για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Ο αρχηγός του κράτους είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια –η ισχύς του μέτρου εξέπνευσε στα μέσα Δεκεμβρίου– και ανέπτυξε τον στρατό στο εσωτερικό. Ωστόσο πολίτες και αναλυτές επισημαίνουν πως η ανάπτυξη του στρατού δεν θα κάνει τίποτα για να αντιμετωπιστούν η βαθιά φτώχεια και η ανεπαρκής αστυνόμευση των περιοχών όπου σημειώνονται τα κύματα της βίας.

Ο κ. Λάσο είπε σε δημοσιογράφους ότι οι ενέργειες της κυβέρνησής του ήταν «επιτυχείς» καθώς «μείωσαν τα εδάφη που δρούσαν οι μαφίες χωρίς κρατική παρουσία», ανενόχλητες. Ωστόσο «οι ενέργειες αυτές είχαν επίσης συνέπειες όπως η αύξηση των βίαιων θανάτων στους δρόμους μας», αναγνώρισε.

Ο συντηρητικός τραπεζίτης που κέρδισε μάλλον απροσδόκητα την προεδρία τον Απρίλιο πρόσθεσε –χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες– ότι αντικαθιστά τον επικεφαλής της αστυνομίας και ότι η κυβέρνησή του θα δαπανήσει 9 εκατομμύρια δολάρια για να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός της αστυνομίας.

Οι ανακοινώσεις του προέδρου καταγράφηκαν καθώς η αστυνομία συνέχιζε να διενεργεί έρευνες για την επίθεση σε συνοικία της εργατικής τάξης στη Γουαγιακίλ με τουλάχιστον πέντε νεκρούς και άλλους εννέα τραυματίες, καθώς και για τη δολοφονία ολλανδού τουρίστα σε άλλη συνοικία της πόλης μερικές ημέρες νωρίτερα.

Μέσα στον Ιανουάριο, έχουν κατασχεθεί 15 τόνοι ναρκωτικών, είπε ο κ. Λάσο, ποσότητα τριπλάσιο από τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Η διακίνηση μέσω του λιμανιού της Γουαγιακίλ έχει σχεδόν εκμηδενιστεί χάρη στο νέο κέντρο πληροφοριών της αστυνομίας που εγκαταστάθηκε στην πόλη, διαβεβαίωσε.

Στρατιώτες θα παίρνουν μέρος στο εξής σε επιχειρήσεις στη Γουαγιακίλ, πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους. Ενισχύεται παράλληλα η φύλαξη των συνόρων με την Κολομβία και το Περού, για να εμποδίζεται η διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, συμπλήρωσε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: