Ιράν: Νεκροί από πυρά αγνώστων δύο αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης

Δύο μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν, σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν τους πυροβόλησαν άγνωστοι στη Ζαχεντάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην πόλη.

Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Μεχντί Μολασαχί και τον Τζαβάντ Κιχά, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim διευκρινίζοντας ότι οι αρχές άνοιξαν έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες του Ιράν, και οδήγησαν στον θάνατο δεκάδων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Αρχικά, κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν «εξτρεμιστές» ότι βρίσκονται πίσω από επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα.

Ωστόσο, ένας σημαίνων σουνίτης θρησκευτικός ηγέτης στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, ο Μολαβί Αμπντόλ Χαμίντ, κατηγόρησε τις δυνάμεις της τάξης ότι πυροβόλησαν «ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από ένα τζαμί». Όπως δήλωσε, οι εντάσεις άρχισαν έπειτα από την «υπόθεση του φερόμενου βιασμού μιας έφηβης από αστυνομικό».

Την Παρασκευή, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ζαχεντάν και φώναζαν συνθήματα εχθρικά για τις αρχές, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τοπική αστυνομία έκανε λόγο για τη σύλληψη 57 «ταραξιών» μετά τη διαδήλωση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, στα σύνορα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, είναι μια φτωχή περιφέρεια του Ιράν και πεδίο συχνών επιθέσεων ή συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και ενόπλων ομάδων.

Τα βίαια επεισόδια στη Ζαχεντάν σημειώθηκαν τη στιγμή που το Ιράν συγκλονίζεται από κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Δεκάδες άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές αλλά και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις αυτές. Εκατοντάδες άλλοι, ανάμεσά τους γυναίκες, συνελήφθησαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: