Ιράν και Ρωσία συσφίγγουν τις σχέσεις τους απέναντι στις ΗΠΑ – Συμμαχία για σιτηρά, drones και δορυφόρους

Τα θεμέλια για τη σύναψη ισχυρής συμμαχίας βάζουν Ιράν και Ρωσία που θα περιλαμβάνει από σιτηρά και drones μέχρι και δορυφόρους. Οι δύο αντίπαλοι των ΗΠΑ , Ιράν και Ρωσία, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να οικοδομήσουν εμπορικούς και στρατιωτικούς δεσμούς καθώς αντιμετωπίζουν την διεθνή απομόνωση.

Τεχεράνη και Μόσχα συσφίγγουν τις σχέσεις τους περισσότερο από ποτέ καθώς κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο ενισχύοντας την εμπορική και στρατιωτική συνεργασία τους γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Wall Street Journal». Τον Ιούλιο, το Ιράν έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής ρωσικών σιτηρών παγκοσμίως.

Αυτόν τον μήνα, η Ρωσία εκτόξευσε έναν ιρανικό δορυφόρο στο διάστημα γεγονός που θεωρήθηκε μία μεγάλη επιτυχία για το διαστημικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Και την περασμένη εβδομάδα, ο στρατός του Ιράν φιλοξένησε κοινές ασκήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη με τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς η Ουάσιγκτον προειδοποιούσε τη Μόσχα για αντίποινα στην περίπτωση που λάβει ιρανικά drones για να τα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «WSJ» , ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά τη Ρωσία και το Ιράν, οι οποίες συχνά κάνουν λόγο για στενότερους δεσμούς αλλά μέχρι τώρα έμεναν στα… λόγια.

Οι δύο χώρες πλήττονται από σκληρές κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. Αλλά μέχρι φέτος, οι σχέσεις τους δεν ήταν και οι καλύτερες για τρεις λόγους: είχαν αντίθετες «ατζέντες» στο θέμα της Συρίας, το Ιράν είχε την υποψία για ξένη (ρωσική) παρέμβαση και υπήρξε ο ιστορικός ρόλος της Ρωσίας ως κυρίαρχης δύναμης στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο.

Ωστόσο, μία στενότερη συμμαχία Ρωσίας-Ιράν θα βοηθούσε και τις δύο χώρες να μετριάσουν τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων δημιουργώντας νέες αγορές για τα προϊόντα τους και ενισχύοντας τη στρατιωτική συνεργασία που θα μπορούσε να βοηθήσει τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία και τις περιφερειακές δραστηριότητες της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, χαρακτήρισε πρόσφατα τη σύσφιξη των σχέσεων Ρωσίας-Ιράν ως «βαθύτατη απειλή». Την ίδια ώρα, ιρανικά ΜΜΕ που επικαλούνται αξιωματούχους των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία απέκτησε εκατοντάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη για αντίποινα.

Επισήμως πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί εάν η Ρωσία έχει επιστρατεύσει ιρανικά drones εναντίον ουκρανικών στόχων, ωστόσο τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται να είναι έτοιμα για χρήση, δήλωσαν οι αξιωματούχοι μιλώντας στο Associated Press, υπό καθεστώς ανωνυμίας. Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα Αυγούστου, η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε κοινές ασκήσεις όπου συμμετείχαν drones με τη Ρωσία στην αεροπορική βάση Kashan, προσθέτοντας ότι η Λευκορωσία και η Αρμενία συμμετείχαν επίσης στις ασκήσεις.

Στις αρχές του μήνα, το think tank-με έδρα τις ΗΠΑ, «Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου», επικαλέστηκε τον σύμβουλο του Γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Oleksiy Arestovych, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν παρέδωσε 46 drones στη Ρωσία και ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει ήδη εντοπίσει τη χρήση τους σε μάχες στην Ουκρανία.

Πριν την εκπνοή του Ιουλίου, Ιρανός βουλευτής δήλωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας έχει ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες της παγκόσμιας τάξης, επιβεβαιώνοντας το αίτημα της Ρωσίας να αγοράσει ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: