Ιράν: Ένας νεκρός και 17 τραυματίες κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε φυλακή

Κρατούμενος σκοτώθηκε και άλλοι δεκαεπτά τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων σε ιρανική φυλακή, όχι μακριά από την Τεχεράνη, ανακοίνωσε χθες Κυριακή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ταραχές ξέσπασαν προχθές Σάββατο στη φυλακή της Καράτζ, περίπου τριάντα χιλιόμετρα από την ιρανική πρωτεύουσα. Προστίθενται σε σειρά παρόμοιων επεισοδίων σε χώρους κράτησης στη χώρα, που είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπη με μαζικές κινητοποιήσεις εδώ και τρεις μήνες.

Ξεκίνησαν όταν κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της μεταφοράς στην απομόνωση συγκρατούμενου τους η εκτέλεση του οποίου θα γίνει άμεσα, εξήγησε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που έχει την έδρα της στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με την εκδοχή των ιρανικών αρχών, κρατούμενος σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από πέτρα το κεφάλι κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ εγκλείστων.

Ανώτατος δικαστικός στην επαρχία Αλμπόρζ, όπου βρίσκεται η Καράτζ, ανέφερε πως οι ταραχές άρχισαν στην πτέρυγα όπου κρατούνται φυλακισμένοι για υποθέσεις ναρκωτικών και ότι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε κουβέρτες, προκαλώντας πυρκαγιά. Διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη φυλακή έχει εξομαλυνθεί πλέον.

Τον Οκτώβριο, τουλάχιστον οκτώ φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στη φυλακή της Εβίν, στην Τεχεράνη, που προκάλεσαν, σύμφωνα με τις αρχές, «τραμπούκοι».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: