ΗΠΑ: Το Υπουργείο Δικαιοσύνης λέει «όχι» στη δημοσιοποίηση στοιχείων για την έρευνα του FBI στο σπίτι του Τραμπ

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ λέει όχι στη δημοσιοποίηση εγγράφου που χρησιμοποιήθηκε από τις αρχές για να διασφαλιστεί η έγκριση του ομοσπονδιακού δικαστή για την έρευνα στην οικία του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

“Αν αποκαλυφθεί, το έγγραφο θα λειτουργήσει ως οδικός χάρτης στην κυβερνητική έρευνα που είναι σε εξέλιξη, παρέχοντας συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την κατεύθυνση και την πιθανή πορεία της, με τρόπο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα επόμενα βήματα της έρευνας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters σύμμαχοι του Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να απαιτούν να αποκαλυφθεί το εν λόγω έγγραφο. Ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντά πως η δημοσιοποίηση των λόγων «θα έπληττε ανεπανόρθωτα την ποινική έρευνα σε εξέλιξη».

Κάποια από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν έχουν χαρακτηριστεί ως top secret — άκρως απόρρητα. Συνήθως, έγγραφα με αυτόν τον χαρακτηρισμό διατηρούνται σε ειδικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, καθώς η δημοσιοποίησή τους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να αποκαλυφθεί το έγγραφο είναι πως η έρευνα εμπεριέχει “υψηλής σημασίας απόρρητα έγγραφα”.

Η δικαιοσύνη υποψιάζεται πως ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία περί κατασκοπείας, η οποία είναι εξαιρετικά αυστηρή ως προς την κατοχή εμπιστευτικών εγγράφων. Από τη μεριά του ο Donald Trump ισχυρίζεται πως τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του είχαν αποχαρακτηριστεί, χωρίς, όμως, να έχει αποδείξεις για τον ισχυρισμό του.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: