ΗΠΑ: Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για τον έλεγχο των όπλων – Είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει στη Γερουσία, λένε οι Ρεπουμπλικάνοι

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη θα απαγόρευε την πώληση ημιαυτόματων τουφεκιών σε άτομα κάτω των 21 ετών, την πώληση γεμιστών που περιέχουν περισσότερα από 15 φυσίγγια και θα θέσπιζε αυστηρότερα κριτήρια για τη ρύθμιση της αποθήκευσης όπλων στα σπίτια

Εγκρίθηκε την Τετάρτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένα ευρύ πακέτο  μέτρων για τον έλεγχο των όπλων, αλλά το νομοσχέδιο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν περάσει από την Γερουσία.

Η ψηφοφορία με 223 υπέρ έναντι 204 κατά ήρθε λίγες ώρες αφότου γονείς και παιδιά που επλήγησαν από μαζικούς πυροβολισμούς σε ολόκληρη τη χώρα — συμπεριλαμβανομένης μιας 11χρονης η οποία επέζησε από το μακελειό στο Ουβάλντε του Τέξας — με επιστολή τους κάλεσαν το Κογκρέσο να δράσει για τη βία με όπλα. Ένας από τους παιδιάτρους που περιέθαλψε πολλά από τα θύματα στο Ουβάλντε, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο στους νομοθέτες την κατάσταση των νεκρών παιδιών από τις σφαίρες του 18χρονου δολοφόνου.

Ωστόσο οι μαρτυρίες έδειξαν να μην συγκινούν τους Ρεπουμπλικάνους όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις τους αλλά και στην ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη θα απαγόρευε την πώληση ημιαυτόματων τουφεκιών σε άτομα κάτω των 21 ετών, την πώληση γεμιστών που περιέχουν περισσότερα από 15 φυσίγγια και θα θέσπιζε αυστηρότερα κριτήρια για τη ρύθμιση της αποθήκευσης όπλων στα σπίτια.

Οι Δημοκρατικοί αποφάσισαν ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε πρόταση στη νομοθεσία, προκειμένου να βάλουν τους Ρεπουμπλικάνους στο αρχείο για κάθε μέτρο.

Οι Δημοκρατικοί υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη να κινηθούν γρήγορα για τη θέσπιση αυστηρότερων νόμων για τον έλεγχο των όπλων, επισημαίνοντας τη δολοφονία 19 παιδιών και δύο δασκάλων στο Δημοτικό Σχολείο Ρομπ στο Ουβάλντε και τη ρατσιστική σφαγή με πυροβολισμούς στο Μπάφαλο που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 10 μαύρους μόλις 10 ημέρες νωρίτερα. Και τα δύο εκτελέστηκαν από 18χρονους ένοπλους χρησιμοποιώντας νόμιμα αγορασμένα όπλα τύπου AR-15.

Οι Ρεπουμπλικάνοι παρέμειναν ενωμένοι στην αντίθεσή τους στη νομοθεσία, θεωρώντας την ως αναποτελεσματική θεραπεία για τους μαζικούς πυροβολισμούς και ισχυριζόμενοι ότι θα περιόριζε τα δικαιώματα των υπεύθυνων κατόχων όπλων.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: