ΗΠΑ: Πρώτη ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την αποφυγή του κινδύνου παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους

Τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο δεν έχουν καταλήξει ως αυτό το στάδιο σε συμφωνία για την υιοθέτηση προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2022 — Η ισχύς του πιο πρόσφατου κειμένου που εγκρίθηκε εκπνέει τη 18η Φεβρουαρίου, σε εννέα ημέρες

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες Τρίτη σχέδιο νόμου που προβλέπει να παραταθεί ως την 11η Μαρτίου ο υπό εκτέλεση κρατικός προϋπολογισμός αποτρέποντας, για ακόμη μια φορά, την απειλή παράλυσης των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο, που ψήφισαν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι πέρα από τους Δημοκρατικούς που το κατέθεσαν, παίρνει έτσι τον δρόμο προς τη Γερουσία, όπου αναμένεται να εγκριθεί προτού υπογραφτεί από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο δεν έχουν καταλήξει ως αυτό το στάδιο σε συμφωνία για την υιοθέτηση προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2022. Είναι έτσι αναγκασμένα αντ’ αυτού να παρατείνουν, κάθε φορά για έναν ως δύο μήνες, τον τρέχοντα προϋπολογισμό, που υιοθετήθηκε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Πέραν του ότι στερεί κεφάλαια από συγκεκριμένα κοινωνικά προγράμματα, αυτό καθυστερεί επίσης άλλες πρωτοβουλίες του Κογκρέσου και την έγκριση μεταρρυθμίσεων που θέλει ο Τζο Μπάιντεν. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει να καταγάγει κάποια πολιτική νίκη για να δώσει νέα ώθηση στην προεδρία του, ενώ απομένουν μερικοί μήνες ως τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου και κατόπιν στα μέσα Δεκεμβρίου, στο Κογκρέσο έγιναν εντατικές διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί in extremis η απειλή της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους, του επονομαζόμενου shutdown. Η ισχύς του πιο πρόσφατου κειμένου που εγκρίθηκε εκπνέει τη 18η Φεβρουαρίου, σε εννέα ημέρες.

Η ξαφνική διακοπή της χρηματοδότησης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα έθετε εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιους λειτουργούς σε τεχνική ανεργία. Παρά τις βαθιές διαφωνίες τους, οι περισσότεροι κοινοβουλευτικοί των δύο παρατάξεων θέλουν να αποφευχθεί πάση θυσία αυτή η κατάσταση, που αγανακτεί πολλούς πολίτες.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: