ΗΠΑ: Οι αρχές προειδοποιούν εναντίον κύματος μαζικών «θανάτων από υπερβολική δόση» φαιντανύλης

Τουλάχιστον 29 χρήστες έχασαν τη ζωή τους — Πολλά από τα θύματα «νόμιζαν ότι κατανάλωναν κοκαΐνη, δεν είχαν ιδέα πως έκαναν χρήση φαιντανύλης», οπιοειδούς που θεωρείται 30 ως 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 50 ως 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration, DEA) προειδοποίησε χθες Τετάρτη εναντίον κύματος «μαζικών υπερβολικών δόσεων» ναρκωτικών που περιέχουν θανατηφόρες δόσεις φαιντανύλης (fentanyl), συνθετικού οπιοειδούς το οποίο σκοτώνει τρομακτικά υψηλό αριθμό τοξικοεξαρτημένων στις ΗΠΑ.

Σε επιστολή της προς τις δυνάμεις επιβολής της τάξης σε όλη τη χώρα, η DEA αναφέρεται σε επτά περιπτώσεις από τον Ιανουάριο που αρκετοί άνθρωποι πέθαναν από υπερβολική δόση στην ίδια γεωγραφική περιοχή, αφού κατανάλωσαν εν αγνοία τους ναρκωτικά που περιείχαν το συγκεκριμένο οπιοειδές.

«Εδώ και δύο μήνες, καταγράφηκαν τουλάχιστον επτά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μαζικών υπερβολικών δόσεων στις ΗΠΑ», με συνολικά «58 υπερβολικές δόσεις και 29 θανάτους», εξήγησε.

Πολλά από τα θύματα «νόμιζαν ότι κατανάλωναν κοκαΐνη, δεν είχαν ιδέα πως έκαναν χρήση φαιντανύλης», οπιοειδούς που θεωρείται 30 ως 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 50 ως 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη, συνεχίζει η υπηρεσία.

Σε συνοικία της πρωτεύουσας Ουάσινγκτον, δέκα άνθρωποι πήραν υπερβολική δόση την 28η Ιανουαρίου: κατανάλωσαν κρακ, παράγωγο της κοκαΐνης, αναμεμιγμένο με φαιντανύλη. Εννέα πέθαναν.

Την 4η Μαρτίου, 21 άνθρωποι πήραν υπερβολική δόση και τρεις πέθαναν αφού έκαναν χρήση κρακ και μεθαμφεταμινών που περιείχαν το ίδιο οπιοειδές σε κέντρο υποδοχής αστέγων στο Όστιν, στο Τέξας.

Παρόμοια περιστατικά έχουν αναφερθεί στη Φλόριντα, στο Κολοράντο, στη Νεμπράσκα και στο Μιζούρι.

«Η φαιντανύλη είναι εξαιρετικά εθιστική, είναι διαθέσιμη και στις 50 πολιτείες και οι διακινητές ναρκωτικών την αναμιγνύουν ολοένα περισσότερο με άλλα ναρκωτικά –σε μορφή σκόνης ή χαπιών– προκειμένου να αυξάνουν την εξάρτηση και να προσελκύουν τακτική πελατεία», υπογραμμίζει η DEA.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, φαιντανύλη περιέχουν διάφορες απομιμήσεις χαπιών των σκευασμάτων OxyContin, Percocet και Vicodin, ισχυρών αναλγητικών που είναι δημοφιλή μεταξύ των τοξικομανών.

Το συνθετικό οπιοειδές αυτό, εύκολο να παρασκευαστεί, θανατηφόρο ακόμη και σε πολύ μικρές δόσεις, καθώς και άλλες συνθετικές ουσίες, εντοπίστηκαν στους οργανισμούς των δύο τρίτων των περίπου 105.000 νεκρών από υπερβολική δόση μεταξύ του Οκτωβρίου του 2020 και του Οκτωβρίου του 2021, υπογραμμίζει η υπηρεσία.

Η DEA συμβουλεύει τις αστυνομικές αρχές σε όλη τη χώρα να θεωρούν ότι φαιντανύλη διακινείται σε πρακτικά όλες τις υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών που χειρίζονται.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: