ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο διμερών συνομιλιών

Ο Αμερικανός πρόεδρος έλεγε, προτού εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, πως θα μετέτρεπε τη Σαουδική Αραβία σε κράτος «παρία» και ότι θα απέρριπτε κάθε ενδεχόμενο να συζητήσει απευθείας με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν,  μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Ο Τζο Μπάιντεν θα δει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο πλαίσιο συνομιλιών με σαουδαραβική αντιπροσωπεία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ο Λευκός Οίκος, προσπαθώντας να υποβαθμίσει τη βαρύτητα της συνάντησης αυτής, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος «θα συμμετάσχει σε διμερή συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν και την ηγετική του ομάδα και (…) ο πρίγκιπας διάδοχος είναι μέρος αυτής της ομάδας», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Τζον Κέρμπι, σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, αυτή είναι για την ώρα η μοναδική συνάντηση που προβλέπεται ανάμεσα στον πρίγκιπα και τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Δημοκρατικού στη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα.

Για αρκετούς παρατηρητές πάντως, η συνάντηση θα συμβάλει να αποκατασταθεί η διεθνής εικόνα του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος έχασε πολλά ερείσματα και απομονώθηκε σε διεθνές επίπεδο μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, όψιμου επικριτή του καθεστώτος στο Ριάντ, το 2018.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ενέκρινε τη δολοφονία του αρθρογράφου της εφημερίδας Washington Post, κάτι που αρνούνται οι σαουδαραβικές αρχές.

Ο Τζο Μπάιντεν έλεγε, προτού εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, πως θα μετέτρεπε τη Σαουδική Αραβία σε κράτος «παρία» και ότι θα απέρριπτε κάθε ενδεχόμενο να συζητήσει απευθείας με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Όμως η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας, που εν μέρει αποδίδεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, και οι εντάσεις στην περιοχή που συνδέονται με το πρόγραμμα ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων και με το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, άλλαξαν τα δεδομένα, μετέτρεψαν τον 36χρονο πρίγκιπα διάδοχο σε αναπόφευκτο παράγοντα.

Στην επίσκεψή του στο κράτος που θεωρείται ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, ο κ. Μπάιντεν θα συζητήσει «την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας», ειδικά ως προς την «αντιαεροπορική άμυνα», διευκρίνισε ο Τζον Κέρμπι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι προσκεκλημένος στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), διπλωματικό φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν διάφορες αραβικές μοναρχίες.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στις δυνατότητες της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας σε όλη αυτή την περιοχή», λόγω των «ανησυχιών σχετικά με το Ιράν και τις αυξανόμενες δυνατότητές του ως προς τους βαλλιστικούς πυραύλους, χωρίς να λογαριάζουμε την υποστήριξή του στην τρομοκρατία στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Κέρμπι.

Η Τεχεράνη, βασικός σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και της παλαιστινιακής Χαμάς –πρόκειται για τρεις ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ–, κατηγορείται ακόμη πως υποστηρίζει στρατιωτικά τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

«Μιλάμε σε διμερές επίπεδο με χώρες της περιοχής για τις δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας και θα εξερευνήσουμε την ιδέα της ολοκλήρωσής τους», του συνδυασμού τους ώστε «να βελτιωθεί αληθινά η (αντιαεροπορική) κάλυψη μπροστά στη μεγεθυνόμενη ιρανική απειλή», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: