ΗΠΑ: Μέλος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν κατηγορείται ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τζον Μπόλτον

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απήγγειλε κατηγορίες σε έναν 45χρονο Ιρανό που είναι μέλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν με βάση τις οποίες βρισκόταν πίσω από το σχέδιο δολοφονίας του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ο Shahram Poursafi, ο οποίος χρησιμοποιούσε και το όνομα Mehdi Rezayi, προσπάθησε να πληρώσει ανθρώπους με το ποσό των 300.000 δολαρίων έτσι ώστε να δολοφονήσουν τον άλλοτε σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου είτε στην Ουάσινγκτον είτε στο Μέριλαντ.

Το συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται να αποτελούσε τα αντίποινα στην εξουδετέρωση του πανίσχυρου Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Τότε το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε μιλήσει για «αμυντική» ενέργεια. Σημειώνεται πως ο Σουλεϊμανί ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους.

Ήταν ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό -το αμερικανικό περιοδικό New Yorker χαρακτήριζε το 2014 τη Δύναμη Κουντς υβρίδιο της CIA και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων- ο χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ. Παράλληλα θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ο Πουρσαφί κατηγορήθηκε για «ότι χρησιμοποίησε διακρατικές εμπορικές εγκαταστάσεις προκειμένου να τις μισθώσει για τη διάπραξη δολοφονίας καθώς και για απόπειρα παροχής υλικής υποστήριξηε σε ένα διακρατικό σχέδιο  δολοφονίας».

Το σχέδιο του Πουρσαφί

Οπως προέκυψε ο 45χρονος τον Οκτώβριο του 2021 επικοινώνησε με το «άτομο Α», κάτοικο ΗΠΑ και με το οποίο είχε γνωριστεί στο διαδίκτυο. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, του ζήτησε να φωτογραφήσει τον Τζον Μπόλτον. Όταν το «άτομο Α», τον ρώτησε τον λόγο που ήθελε τις φωτογραφίες εκείνος του απάντησε ότι θα τις χρησιμοποιούσε για ένα βιβλίο που έγραφε.

Το «άτομο Α», του είπε ότι μπορούσε να του συστήσει κάποιον άλλον ο οποίος θα φωτογράφιζε τον Τζον Μπόλτον έναντι αμοιβής η οποία θα κυμαινόταν από 5.000 έως 10.000 δολάρια. Εν συνεχεία το «άτομο Α», έφερε σε επαφή τον 45χρονο με το πρόσωπο που περιγράφεται στα δικαστικά έγγραφα ως «εμπιστευτική ανθρώπινη πηγή» ή «CHS».

Στις 9 Νοεμβρίου 2021, ο Poursafi επικοινώνησε με το πρόσωπο που χαρακτηρίστηκε ως «CHS» χρησιμοποιώντας μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και κατεύθυνε το συγκεκριμένο σε άλλη κρυπτογραφημένη εφαρμογή για περαιτέρω επικοινωνία. Εν συνεχεία ο Ιρανός του πρόσφερε το ποσό των 250.000 δολαρίων προκειμένου να προσλάβει έναν άνθρωπο που θα «εξολόθρευε» τον Τζον Μπόλτον. Η «εμπιστευτική ανθρώπινη πηγή» αφού διαπραγματεύτηκε το ποσό στο τέλος ζήτησε 300.000 δολάρια. Απαντώντας του ο Ιρανός του είπε ότι θα υπήρχε μία επιπλέον «δουλειά» και ήταν διατεθειμένος να πληρώσει 1 εκατ. δολάρια.  

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική Daily Mail τον Ιούλιο δημοσιεύθηκε μια έκθεση με πληροφορίες από το Εθνικό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο των ΗΠΑ ανέφερε ότι το Ιράν μπορεί να σχεδιάζει να δολοφονήσει κορυφαίους πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους ως αντίποινα στον θάνατο του Σουλεϊμανί. Ανάμεσα ε αυτά τα πρόσωπα είναι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο πρώην διοικητής της CENTCOM, στρατηγός Κένεθ ΜακΚένζι.

Από την πλευρά του, ο Μπόλτον ευχαρίστησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, το FBI και τη Μυστική Υπηρεσία. «Αν και πολλά δεν μπορούν να ειπωθούν δημόσια αυτή τη στιγμή, ένα σημείο είναι αδιαμφισβήτητο. Οι ηγέτες του Ιράν είναι ψεύτες, τρομοκράτες και εχθροί των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε σε δήλωσή του, προσθέτοντας στη συνέχεια: «Οι ριζοσπαστικοί, αντιαμερικανικοί τους στόχοι παραμένουν αμετάβλητοι. Οι δεσμεύσεις τους είναι άχρηστες και η παγκόσμια απειλή τους αυξάνεται».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: