ΗΠΑ-Κίνα: Σε εξέλιξη η ψηφιακή σύνοδος κορυφής των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ

Η συζήτηση των ηγετών, που άρχισε στις 02:45 ώρα Ελλάδας — Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο ότι «ο ανταγωνισμός των δύο χωρών δεν πρέπει να μεταμορφωθεί σε σύγκρουση, ενώ ο Κινέζος ομόλογός του υπογράμμισε πως χρειάζεται υγιής και σταθερή σχέση των δύο χωρών για να αντιμετωπιστούν παγκόσμιες προκλήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ψηφιακή σύνοδος κορυφής του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, με τον αμερικανό πρόεδρο να επισημαίνει πως είναι ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις ότι ο ανταγωνισμός των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα εκτραπεί σε «σύγκρουση» και τον κινέζο ομόλογό του να καλεί σε καλύτερη «επικοινωνία» των δυο πλευρών.

Ο Τζο Μπάιντεν επέμεινε στο ότι «ο ανταγωνισμός των δύο χωρών δεν πρέπει να μεταμορφωθεί σε σύγκρουση, εσκεμμένη ή όχι» και ότι οι δύο ηγέτες έχουν καθήκον να το εγγυηθούν. «Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία τους», έκρινε από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ, καλώντας σε «ειρηνική συνύπαρξη».

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν αρχικά κάποια θερμά λόγια, με τον κινέζο ηγέτη να δηλώνει ευτυχής που ξαναβλέπει τον αμερικανό πρόεδρο, που χαρακτήρισε παλιό φίλο, και με τον ένοικο του Λευκού Οίκου να εκφράζει την ελπίδα του πως την επόμενη φορά οι αρχηγοί των δύο κρατών θα τα πουν πρόσωπο με πρόσωπο. «Ίσως θα έπρεπε να αρχίσω πιο επίσημα, αν κι εσύ κι εγώ δεν ήμασταν ποτέ τόσο τυπολάτρες μεταξύ μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάιντεν.

Επαναλαμβάνοντας γνωστές θέσεις του, ο κ. Σι υπογράμμισε πως χρειάζεται υγιής και σταθερή σχέση των δύο χωρών για να αντιμετωπιστούν παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και η πανδημία του νέου κορονοϊού, ενώ εξέφρασε από την πλευρά του την ελπίδα πως οι δύο ηγέτες θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να καθοδηγήσουν τη διμερή σχέση σε θετική κατεύθυνση. «Είμαι διατεθειμένος να συνεργαστώ μαζί σου», διαβεβαίωσε.

Η συζήτηση των ηγετών, που άρχισε στις 19:45 ώρα Ουάσινγκτον (02:45 ώρα Ελλάδας) κι αναμένεται να διαρκέσει «κάποιες ώρες», όπως εκτίμησε νωρίτερα χθες η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, καταγράφεται με φόντο την συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για σειρά ζητημάτων, από την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως το εμπόριο κ.λπ.. Ο τόνος μπορεί να άλλαξε σε σύγκριση με την περίοδο του Ντόναλντ Τραμπ – η διμερής σχέση όμως παραμένει τεταμένη.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: