ΗΠΑ-Κίνα: Ο Μπάιντεν προειδοποιεί τον Σι Τζινπίνγκ εναντίον της παραβίασης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως προειδοποίησε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ εναντίον του κινδύνου μαζικής φυγής επενδυτών σε περίπτωση που το Πεκίνο παραβιάσει τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε απόσπασμα συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS και επρόκειτο να μεταδοθεί το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως εξήγησε στον κ. Σι, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, ότι η παραβίαση των κυρώσεων θα ήταν «γιγαντιαίο λάθος», διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει μέχρι τώρα καμιά ένδειξη πως η Κίνα υποστηρίζει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια προμηθεύοντας οπλισμό στη Μόσχα.

«Τηλεφώνησα στον πρόεδρο Σι — διόλου για να τον απειλήσω, απλά για να του πω (…) ότι αν νομίζει πως οι Αμερικανοί και οι άλλοι θα συνέχιζαν να επενδύουν στην Κίνα αν αυτή παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, πιστεύω πως θα διέπραττε γιγαντιαίο λάθος», είπε ο κ. Μπάιντεν.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως αυτοί (σ.σ.: οι Κινέζοι) πρόσφεραν όπλα ή άλλα πράγματα που χρειάζεται η Ρωσία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Εξάλλου, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέκλεισε την ιδέα ότι η συμμαχία της Κίνας με τη Ρωσία σημαίνει ότι οι ΗΠΑ διεξάγουν νέο είδος ψυχρού πολέμου.

«Δεν πιστεύω πως πρόκειται για νέο ή πιο περίπλοκο ψυχρό πόλεμο», έκρινε.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και η σύρραξη συνεχίζει να μαίνεται.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: