ΗΠΑ: Ιρανικής κατασκευής drone έπληξε το τάνκερ στο Ομάν

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι, κατόπιν έρευνας για την επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο δεξαμενόπλοιο Pacific Zircon στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιήθηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος ίδιου τύπου με αυτά που το Ιράν φέρεται να έχει προμηθεύσει στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο 5ος στόλος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, ο οποίος έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και λεπτομέρειες της έρευνάς του για την επίθεση στο υπό λιβεριανή σημαία Pacific Zircon, συμπεριλαμβανομένων συντριμμιών από drone τύπου Shahed-136.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό αναφέρει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος άνοιξε τρύπα 76 εκατοστών στην πρύμνη του τάνκερ, ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε λέβητα, στη δεξαμενή πόσιμου νερού και σε σωσίβια λέμβο.

«Η ιρανική επίθεση σε εμπορικό δεξαμενόπλοιο που έπλεε σε διεθνή ύδατα ήταν σκόπιμη, στυγερή και επικίνδυνη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των μελών του πληρώματος και αποσταθεροποιώντας την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, διοικητής του 5ου στόλου του πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση. Τον Ιούλιο του 2021, επίσης στα ανοικτά των ακτών του Ομάν, είχε εκδηλωθεί παρόμοια επίθεση εναντίον τάνκερ ισραηλινών συμφερόντων. Το Ιράν είχε αρνηθεί τις κατηγορίες ότι ευθυνόταν για την επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

«Κάναμε μασάζ στον πατέρα Αντώνιο όπως κάθε παιδί στον πατέρα του», λέει τρόφιμος της Κιβωτού

Άρση της βουλευτικής ασυλίας Πάτση ζητά ο εισαγγελέας Εφετών — Στη Βουλή ο φάκελος

Μήνυμα Δένδια για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Η Μεσόγειος δεν αποτελεί εμπόδιο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: