ΗΠΑ: «Η Ουάσινγκτον δεν θα ανεχθεί bullying από το Πεκίνο στους συμμάχους της» τόνισε ο Όστιν

Την ανησυχία του για την απροθυμία του Πεκίνου να εμπλακεί σε διάλογο με την Ουάσινγκτον με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων, εξέφρασε από τη Σιγκαπούρη ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος είναι καθοριστικός για την αποφυγή συγκρούσεων.

Μιλώντας στην κορυφαία διάσκεψη για την ασφάλεια στην Ασία, γνωστή ως Διάλογος του Σάνγκρι-Λα, ο Όστιν είπε ότι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της ηγεσίας των υπουργείων Άμυνας ΗΠΑ και Κίνας είναι «ουσιώδεις» και θα αποτρέψουν τυχόν εσφαλμένες κρίσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σύγκρουση.

Παράλληλα, με αφορμή την κατάσταση στην Ταϊβάν, ξεκαθάρισε πως η Ουάσινγκτον δεν θα ανεχθεί οποιονδήποτε «εξαναγκασμό και bullying» των συμμάχων και εταίρων της από την Κίνα, διαβεβαιώνοντας το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στη διατήρηση του status quo στην Ταϊβάν και θα προτιμούσαν τον διάλογο από τη σύγκρουση. Ο Όστιν επικαλέστηκε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να υπογραμμίσει «πόσο επικίνδυνος θα γινόταν ο κόσμος μας εάν επιτρεπόταν ατιμώρητα σε μεγάλα κράτη να εισβάλουν σε φιλειρηνικούς γείτονές τους». «Η σύγκρουση δεν είναι ούτε επικείμενη ούτε αναπόφευκτη. Η αποτροπή είναι ισχυρή σήμερα και αποτελεί καθήκον μας να τη διατηρήσουμε έτσι», τόνισε ο Λόιντ Όστιν.

«Ανησυχώ βαθύτατα που η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας) δεν είναι διατεθειμένη να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τη βελτίωση των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Όσο περισσότερο συζητάμε, τόσο περισσότερο μπορούμε να αποφύγουμε παρανοήσεις και εσφαλμένους υπολογισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κρίση ή σύγκρουση», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού αρνήθηκε προ ημερών την πρόσκληση για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του στο περιθώριο της διάσκεψης στη Σιγκαπούρη. Χθες Παρασκευή, οι δύο υπουργοί είχαν μια εγκάρδια χειραψία στη διάρκεια του δείπνου, αλλά τίποτα περισσότερο.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: